Med en tydlig och bestämd ton meddelade inrikesminister Mikael Damberg att det traditionella valborgsfirandet inte kommer att ske i år. Foto: Henrik Montgomery, TT

Damberg om valborg: ”Det kommer inte bli som vanliga år”

Uppdaterad
Publicerad

Med en tydlig och bestämd ton meddelade inrikesminister Mikael Damberg att det traditionella valborgsfirandet inte kommer att ske i år.
– Jag vill noga understryka att dessa rekommendationer inte bara är tips, utan det är regler som ska följas, sa han på en presskonferens. Han vädjade även till alla föräldrar att hålla koll på sina barn.

Det var tydliga bud på presskonferensen. Befolkningen uppmanas att fira på andra sätt än traditionella, till exempel över nätet.

– Nu är det inte normalläge. Det kommer inte bli som vanliga år. Det är som statsministern sa häromdagen att det traditionella valborgsfirandet är inställt, sa inrikesminister Mikael Damberg.

Måste hålla ut

Han påminde om att förbudet mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer även gäller utomhus, vilket innebär att det inte kommer att genomföras några större valborgsfiranden i år.

Damberg vädjade även till landets föräldrar.

– Jag vill att ni ska ta ansvar för era barn och ungdomar de här kommande dagarna. Se till att de inte bidrar till ökad smittspridning och undviker att samla många personer vid samma tillfälle.

– Nu handlar det om att försöka orka över tid, hålla ut. Jag vill noga understryka att dessa rekommendationer inte bara är tips, utan det är regler som ska följas, sa inrikesministern.

Svenskarna får beröm

Han passade dock på att berömma det svenska folket för sitt agerande under påskhelgen, då många ställde in sina planerade resor och stannade hemma.

– Jag är stolt över hur stora delar av svenska befolkningen faktiskt gör stora uppoffringar i vardagen för att minska smittspridningen och ändrar sitt agerande för att ta solidariskt ansvar just nu. Och det här agerandet räddar liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet