SVT:s utrikesreporter Hasse Svens: Finländarna ger sitt stöd till de tuffa restriktionerna. Foto: Tiina Jutila, Yle / Kimmo Brandt, TT / SVT

Finlands Tegnell: ”Smittotoppen i Finland blir först till hösten”

Uppdaterad
Publicerad

Finland slog till med betydligt större restriktioner än Sverige när coronaviruset började spridas. Det leder nu till att pandemin väntas bli mer utdragen där, konstaterar hälsosäkerhetschefen Mika Salminen.
– Det är den negativa sidan av restriktionerna, säger han till finska MTV Uutiset.

Finland har gått betydligt längre än Sverige med restriktioner under coronapandemin. Skolor har stängts och Helsingforsregionen isolerades under en period. Nu konstaterar hälsosäkerhetschefen Mika Salminen, motsvarigheten till Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, att det har lett till att pandemin blir mer utdragen i Finland.

– Nu går epidemin så långsamt att smittotoppen ligger långt borta. I den här takten kommer den inte i sommar utan det blir till hösten. Det är den negativa sidan av restriktionerna, säger han till finska MTV Uutiset.

Han fortsätter:

– När restriktionerna infördes kunde vi inte veta med säkerhet hur epidemin skulle utvecklas. Nu har den eventuellt bromsats in mer än vi hade tänkt.

Norge: ”Det kan ingen veta”

Nästan lika låga dödstal har Norge, som likt Finland införde hårdare restriktioner än Sverige. Men att denna taktik ger en topp längre fram i tiden bekräftas inte av smittskyddsdirektör Frode Forland:

– Vi har ingen klar bild av när den stora peaken inträffar. Det kan ingen veta. Norge har haft en första våg under april som går nedåt nu och gradvis öppnar vi upp samhället.  Men vi är beredda på nya vågor och då kan vi behöva strama åt igen.

Det har diskuterats om de olika ländernas sätt att räkna påverkar statistiken. I Sverige görs en samkörning av Skatteverkets dödsstatistik och de bekräftat smittade, ett tillvägagångsätt som Anders Tegnell menar ger Sverige en mer korrekt siffra än många andra länder.

”Stor del av befolkningen smittas”

Inför helgen hade 4395 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i Finland. Av dem har 177 dött. Salminen räknar däremot med att betydligt fler än så kommer smittas längre fram.

– Om vi pratar om en längre tidsperiod, flera år, så kommer en stor del av befolkningen smittas av viruset, säger han.

När MTV Uutiset frågar hur många smittade det i så fall skulle kunna vara säger Salminen att det rör sig om hälften av befolkningen.

Danmark
Liknar Sveriges modell. Antalet dödsfall inkluderar dödsfall som registrerats inom 30 dagar från en Covid-19-infektion. Covid-19 är inte nödvändigtvis dödsorsaken.

Norge
Sedan den 12 mars har Norge ett system där en läkare i den kommun den avlidne är bosatt i ska informeras. Kommunläkaren ska sen meddela den norska Folkhälsomyndigheten om dödsfallet via telefon. 

Finland
Kommuner och samkommuner ska anmäla alla laboratoriebekräftade Covid-19-dödsfall till den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar i deras sjukvårdsdistrikt. Information hamnar till slut hos Institutet för hälsa och välfärd som publicerar sifforna.

Källa: fhi.no, sst.dk, thl.fi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet