Lagstiftning hindrar regeringen från att stänga restauranger och gym helt och hållet säger Mikael Damberg (S).Hör inrikesminister Mikael Damberg (S) om de nya restriktionerna i spelaren. Foto: TT, SVT

Damberg (S): ”Vi vill se en normerande effekt”

Uppdaterad
Publicerad

För många tar inte smittspridningen på allvar enligt regeringen och kurvorna går just nu åt fel håll. Därför införs ett tak på max åtta personer vid allmänna sammankomster. Samtidigt avråder man från att besöka bland annat gym och köpcentrum – som samtidigt fortfarande håller öppet.

– Vi har inte den lagstiftningen i Sverige att kunna stänga ner dem. Vi har en stark grundlag, men vi såg i våras när vi införde begränsningar på de allmänna sammankomsterna att det gav en normerande effekt i samhället i övrigt. Nu är signalen väldigt tydlig: Att undvika de här sociala sammanhangen där människor samlas, säger Mikael Damberg.

Hör intervjun med Mikael Damberg i Aktuellt i vidoen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet