Regeringen: Max åtta personer tillåtna vid sammankomster

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 november förbjuds offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Skärpningen presenterades av regeringen i ett försök att bromsa den snabbt ökande spridningen av covid-19.

– Detta är en mycket ingripande åtgärd, men helt nödvändig, säger statsminister Stefan Löfven.

Den ökande smittspridningen av coronaviruset och allt mer ansträngda vårdsituationen i Sverige har fått regeringen att gå från rekommendationer till uttryckliga förbud. Och man stödjer sig på ordningslagen.

– I våras såg vi en stor följsamhet. Det räckte långt med råd och rekommendationer för att de allra flesta skulle hålla avstånd och avboka planer. Nu är följsamheten lägre, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Det krävs mer av förbud för att få ned kurvan över antalet smittade.

Huvudregeln för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, exempelvis demonstrationer, teaterföreställningar och idrottsevenemang, har tidigare varit 50 personer. Gränsen sänks nu till åtta personer och ska träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor.

Privata fester omfattas inte

Regeringen kan emellertid inte förbjuda privata fester och stora privata middagar. Dessa påverkas däremot av de olika regionernas riktlinjer om att folk bör undvika exempelvis shoppinggallerior, allmänna färdmedel och att umgås med andra personer än de allra närmaste.

Regeringens förhoppning är att det nya taket för offentliga tillställningar ska bli en tydlig signal och skapa norm för samhällslivet i stort:

– Gör din plikt. Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. Ställ in. Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej, säger Stefan Löfven.

– Det är dina och mina val varenda dag, varenda timme, varenda ögonblick, som nu kommer avgöra hur vi klarar det här.

Du kan se hela presskonferensen i SVT Play.

Fakta offentliga tillställningar och allmänna sammankomster

Vad omfattar förbudet?

Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.

Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Vad omfattas inte?

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt.

Till den här kategorin hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Vad händer om man bryter mot gränsen för allmänna sammankomster?

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst.

Anordnare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.