Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Att hela tiden ropa efter mer, att man ska ha någon som bevakar, det är inte särskilt enkelt, säger socialminister Lena Hallengren (S) i Aktuellt. Foto: Aktuellt

Hallengren: Att införa tvingande åtgärder inte enkelt

Uppdaterad
Publicerad

Efter en ökad smittspridning infördes under tisdagen skärpta råd i flera regioner. Socialminister Lena Hallengren (S) hoppas att åtgärderna har önskad effekt. Men för att detta ska ske måste folk ta ansvar på egen hand, istället för att det ska ”ropas efter mer” stränga restriktioner och tvingande krav, uppger hon i kvällens Aktuellt.

Socialministern tror att i takt med att folk har vant sig vid pandemin som en del av vardagen så har det blivit lite mer ”trögstartat” att anpassa sitt beteende nu när smittspridningen tagit fart igen.

– Vi var väldigt duktiga gemensamt, och lyckades få till en beteendeförändring som gjorde gott. Vi måste dit igen, som det var i våras, säger hon i tisdagens Aktuellt.

– Jag hoppas att vi skruvar upp kraven på oss själva, fortsätter hon.

Att säga om de här råden kommer vara en tillräckligt stor åtgärd är svårt att svara på nu, menar Lena Hallengren.

– Det förutsätter att alla följer dem.

Ta eget ansvar – utan bevakning

På frågan om regeringen och myndigheterna borde gjort något annorlunda för att nå fram till folket betonar hon återigen det personliga. Att införa något slags tvingande åtgärder som följs av kontroller, bevakning och eventuellt böter är inget som ska betraktas som enkelt och lätt gjort, menar Hallengren.

– Att hela tiden ropa efter mer och tänka att det är någon som ska komma och fråga vart man är på väg – att någon ska bevaka en och se till att man följer restriktionerna – det är så klart inte särskilt enkelt, säger hon och understryker att i en befolkning med tio miljoner människor måste var och en ta ett stort eget ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet