Foto: TT

Över 1 000 patienter med covid-19 vårdas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 patienter med covid-19 vårdas just nu på sjukhus i Sverige. Det är en ökning med 60 procent sedan föregående vecka visar en ny sammanställning av SVT Nyheter.

– Vi bedömer läget som allvarligt, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Antalet patienter i Sverige som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 ökar just nu i snabb takt.

För en vecka sedan var 627 patienter inlagda på sjukhus. Den här veckan är antalet 1 004, varav 125 på intensivvårdsavdelning. Det enligt färska siffror från landets 21 vårdregioner som SVT Nyheter tagit del av.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Rekordmånga i Skåne

I region Skåne vårdas just 111 patienter på sjukhus. Det är det högsta antalet sedan pandemin startade. Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, är oroad över utvecklingen.

– Vi ser nu att den ökade smittspridningen leder till en ökad belastning på sjukvården. Det är just detta vi har befarat och det är allvarligt på flera sätt, både på kort och lång sikt.

Just Skåne var initialt mer förskonat än övriga landet när det gäller smittspridning men upplever nu, precis som många andra regioner, en stor ökning av antalet sjukdomsfall.

– Smittan sprids mest på arbetsplatser och vid sociala sammankomster. Så det är oerhört viktigt att alla som kan arbetar hemifrån och att alla undviker, även om det känns tråkigt, att gå på fester, släktträffar och andra sociala sammankomster, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Stockholm: Läget allvarligt

Sett till absoluta tal har den största ökningen av antal sjukvårdsinläggningar skett i Stockholm. Där vårdas just nu 349 personer på sjukhus jämfört med 203 under föregående vecka.

– Ansträngningen för våra akutsjukhus är stor, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus befinner sig alla i stabsläge för att kunna ta hand om det ökande antalet patienter.

– Vi bedömer läget som allvarligt och ökar samordningen inom Region Stockholm för att kunna fortsätta ligga steget före, säger Björn Eriksson.

Hälften så många som i våras

Sett till hela landet är situationen ännu inte lika allvarlig som i våras. Under mitten av april vårdades lite drygt 2 000 patienter på sjukhus i Sverige. Därefter har antalet sjunkit stadigt under några månader.

Men under hösten har kurvan återigen vänt uppåt. För tre veckor sedan var 276 personer inlagda på sjukhus att jämföra med dagens dryga 1 000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet