Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen hanterar SKR:s uppmaning om att begära hjälp från de nordiska länderna skyndsamt. Till höger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR. Foto: Jessica Gow, Jonas Ekströmer/TT

SKR: Låna personal från grannländerna för att lösa vårdkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjukhus har vädjat om att Sverige ska ta hjälp av grannländerna för att lösa vårdsituationen. Efter SVT:s granskning går SKR ut med en uppmaning till regeringen: skicka en formell förfrågan till de nordiska länderna om att låna ut resurser.

Frågan ska nu analyseras ”skyndsamt”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Frågan om att söka stöd från grannländerna har lyfts av sjukhusrepresentanter flera gånger den senaste tiden. Det visade SVT:s granskning av protokoll från möten mellan landets intensivvårdsavdelningar.

Tidigare i veckan stod det klart att Karolinska universitetssjukhuset bland annat söker personal utomlands för att försöka lösa bemanningen i sommar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Men Sverige har på nationell nivå ännu inte gått ut med någon sådan begäran till andra länder.

Skrivelse till regeringen

Nu tar Sveriges kommuner och regioner, SKR, ställning i frågan. I en skrivelse uppmanar de regeringen att gå ut med en formell förfrågan till våra nordiska grannländer om stöd med intensivvårdspersonal under sommaren.

– Vi har haft en situation med en otrolig press under en väldigt lång tid och behöver säkra att vi har god bemanning under hela sommaren. Vi ser att det är rimligt att ställa en fråga till våra nordiska grannländer och se om det finns möjlighet att stödja i den här situationen, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR.

David Konrad, chef för operation- och intensivvård på Karolinska, tycker att det är rätt väg att gå.

– Fantastiskt bra. Det är ett oerhört viktigt steg för att vi på ett nationellt plan ska klara såväl intensivvård som operationskapacitet i sommar, säger han.

Hallengren (S): Analyseras skyndsamt

I en skriftlig kommentar till SVT svarar socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen inte kommer att tveka om mer behöver göras för att säkra bemanningen.

”Regeringen har tagit emot skrivelsen från SKR och analyserar den nu skyndsamt. För regeringen är det viktigt att intensivvården säkras och att personalen som under mer än ett års tid har gjort helt otroliga insatser kan få återhämtning”, skriver socialministern.

Vet du mer om detta? Eller känner du till andra saker som vi borde granska? Tipsa gärna SVT:s grävande reportrar genom att klicka här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet