Kronprinsessparet, ministrar och medier bjöds in till rundvandring i det prestigefulla projektet, det tillfälliga sjukhuset i Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: TT

Spelet bakom det omtalade fältsjukhuset: ”Skulle aldrig ha byggts”

Uppdaterad
Publicerad

Fältsjukhuset i Älvsjö lyftes fram som regionens räddning. Men prestigebygget, som kostade över 150 miljoner, har kantats av interna splittringar – och förblev tomt på patienter. SVT kan nu berätta detaljer om vad som hände bakom kulisserna.

Under några intensiva veckor i coronapandemins begynnelse byggdes det tillfälliga sjukhuset i Stockholmsmässan i Älvsjö. Kronprinsessparet, ministrar och medier bjöds in till rundvandring i det prestigefulla projektet.

Här var tanken att 550 covidpatienter skulle kunna vårdas. När SVT var på besök i början av april förra året kommunicerades det att de första patienterna skulle anlända vilken dag som helst. 

Men sedan hände något – och sjukhuset användes aldrig fram till att det avvecklades i juni.

– Om man ska vara efterklok så skulle det aldrig ha byggts, för man hade kunnat spara pengar. Men när vi var mitt i det ville man göra någonting för att vara beredd om det absolut värsta skulle hända, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Spelet bakom

SVT har pratat med flera personer med insyn i projektet som beskriver att det pågick en maktkamp bakom kulisserna. Splittringarna bekräftas i en ny rapport från Försvarshögskolan.

På ena sidan fanns region Stockholms särskilda sjukvårdsledning (RSSL) och på andra sidan akutsjukhusen med Karolinska universitetssjukhuset, KS, i spetsen.

– Det var en väldigt intensiv period och det är inte konstigt att det blir en del gnissel, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, som har suttit med i RSSL sedan pandemins start.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel visades runt i Stockholmsmässan i slutet av mars. Bland annat av Björn Eriksson, dåvarande hälso- och sjukvårddirektör i region Stockholm. Foto: TT

Beslutet om projektet togs den 22 mars förra året och regionen bestämde att Karolinska skulle bemanna och sköta vården på det tillfälliga sjukhuset.

Men det fanns olika åsikter om vad som egentligen var bäst: att öka kapaciteten på dom vanliga sjukhusen eller satsa på det tillfälliga i Älvsjö.

”Ett maktspel”

Försvarshögskolan skriver i sin rapport att ingen av de tilltänkta vårdgivarna tyckte att regionens projekt var en bra idé och att ingen ville släppa iväg sin egen personal eftersom man ansåg att den behövdes i den egna verksamheten.

”Det blev ett maktspel om de knappa personalresurserna”, står det i rapporten.

– Det bästa var att ta hand om patienterna på sjukhusen. Det var pressade tider och vi hade hetsiga diskussioner. Jag skulle inte säga att vi var osams men vi hade olika åsikter, säger Björn Zoëga.

Konflikten kulminerade och sjukhusdirektören Björn Zoëga tog beslutet att kalla hem sin personal från projektet, visar interna mejl som SVT har tagit del av.

Togs aldrig i bruk

Några dagar senare, i månadsskiftet mars och april, utsågs Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) till ny vårdgivare för det tillfälliga sjukhuset.

När Älvsjö sjukhus avvecklades i juni hade ingen patient vårdats där. Notan för projektet slutade på drygt 150 miljoner kronor enligt uppgifter från region Stockholm.

Tycker du att det var rätt beslut att bygga sjukhuset?

– Jag tycker det var en helt rimlig bedömning. Hade vi hamnat i samma situation i morgon hade vi nog gjort samma bedömning, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det omtalade sjukhuset – detta har hänt

19 mars, 2020: Tre särskilt utvalda läkare fick i uppdrag att utreda hur regionens iva-kapacitet skulle kunna utökas. Gruppen kallades Kris-iva, Kriva. 

22 mars, 2020: Beslut tas om att sjukhuset vid Stockholmsmässan i Älvsjö ska byggas. 

30 mars, 2020: Sjukhuset står redo att ta emot de första patienterna, enligt ett pressmeddelande från regionen. 

9 april, 2020: 550 vårdplatser, varav 140 iva-platser, är färdigställda och man är redo att ta emot patienter. Kapaciteten kan utökas till 590 vårdplatser vid behov. 

4 juni, 2020: Fältsjukhuset i Älvsjö ska avvecklas med omedelbar verkan. Det meddelar Björn Eriksson, dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, på en presskonferens. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.