Karolinska söker vårdpersonal utomlands: ”Snälla, hjälp oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ”extrem oro” inom sjukvården för hur sommarbemanningen ska lösas, visar dokument som SVT tagit del av. Nu vädjar ett av landets största sjukhus om hjälp – och söker vårdpersonal även från andra länder.

– Klockan tickar. Vi behöver hjälp, säger David Konrad, iva-chef på Karolinska.

Coronapandemin har pressat vården i över ett års tid. Trots att antalet covidpatienter på landets intensivvårdsavdelningar minskar är oron för framtiden stor.

– Personalen som har jobbat med covidintensivvård har utsatts för en extrem press. För sommaren har vi inte alls den bemanning vi skulle behöva. Det kommer bli svårt, säger David Konrad, chef för operation- och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Hjälp från grannländer

När SVT granskade protokollen från möten mellan landets intensivvårdsavdelningar kunde vi se att frågan om att söka stöd från grannländerna har tagits upp. David Konrad är en av dem som lyft frågan.

– Den nationella intensivvårdssamordningen har diskuterat det ganska ordentligt vid upprepade tillfällen, säger han.

Men trots ropen på hjälp från sjukhusrepresentanterna har Sverige nationellt ännu inte gått ut med någon sådan begäran.

– Än så länge har vi bedömt på nationell nivå att kapaciteten i Sverige kan hanteras av hälso- och sjukvården i Sverige, säger Taha Alexandersson, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Söker personal

Därför väljer nu Karolinska universitetssjukhuset att själva söka efter personal, såväl från övriga verksamheter i Sverige som utomlands.

– Vi hoppas att vi ska få hjälp från andra länder. Vi vädjar till alla som har den här kompetensen. Snälla, hjälp oss, säger David Konrad och fortsätter:

– Jag hoppas att det finns en tydlig agenda och struktur på ett nationellt plan där man verkligen ber om hjälp. Jag är orolig vad som ska hända annars.

Men enligt Taha Alexandersson agerar de inte på enskilda sjukhus önskemål.

– Sjukhusen leds av regionen och det är ingen region som har vänt sig till oss och sagt att nu klarar vi inte av det här genom de samarbeten vi har i Sverige, säger hon.

Vet du mer om detta? Eller känner du till andra saker som vi borde granska? Tipsa gärna SVT:s grävande reportrar genom att klicka här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet