En sjuksköterska på Alingsås lasarett i skyddsmask. Foto: Emil Larsson SVT

”Orimligt tung situation”

Uppdaterad
Publicerad

Målet är att det ska finnas minst 20 procent lediga platser på iva i Sverige. Men sedan slutet av mars har den lediga kapaciteten varit lägre än så i princip varje dag. SVT:s granskning visar en sjukvård som pressats till bristningsgränsen. För även om Covid-patienterna nu blir färre så är belastningen mycket hög.

– Vi borde be våra grannländer om hjälp, säger överläkaren Annette Nyberg.

Det tjuter från larmen på intensivvårdsavdelningen vid Alingsås lasarett. En patient med hjärtstopp har precis kommit in och vårdpersonalen rusar till undsättning.

Före pandemin hade de tre intensivvårdsplatser, sen tvingades de utöka till sex. Men inte ens det räckte när SVT var på besök. Då hade de åtta patienter.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

– Vi har egentligen inte personal till att klara av det, men tack vare hårda ansträngningar och övertider så går det, säger Annette Nyberg, ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård och överläkare vid Alingsås lasarett och

De är långt ifrån ensamma. SVT har granskat protokollen från de möten som landets intensivvårdsavdelningar och Socialstyrelsen haft sedan pandemins början.  

Läget de senaste månaderna har varit extremt

Den åttonde april i år konstaterar man ”sämsta läget under hela pandemin” med bara 12 procents ledig kapacitet nationellt.

I protokollen kan vi se att det ständigt uppstår akuta behov av att flytta patienter och att flera regioner uppger att marginalerna är små. En region rapporterar att de hoppas kunna klara ett dygn till, en annan att det redan är fullt.

– Det är ingen tvekan om att det är en fruktansvärt orimligt tung situation, säger Taha Alexandersson, biträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Hur ser du på att den lediga kapaciteten har legat under 20 procent sedan slutet av mars? 

– Det är ytterligare ett mått som visar hur extremt ansträngd vården är, säger Taha Alexandersson.

Men många inom intensivvården vänder sig mot att ens tala om ledig kapacitet.

– Vi har redan ökat långt över det vi klarar av, säger Annette Nyberg.

Covid-patienterna blir färre

Trots att antalet Covid-patienter har minskat den senaste veckan är trycket på intensivvården fortsatt mycket högt.

Det beror på flera saker. Bland annat att antalet intensivvårdskrävande patienter utan Covid-19 också är många just nu och att personalen inte räcker till att hålla lika många platser öppna.

Tidigare inlånad personal behövs nu för att till exempel utföra operationer, där köerna växt under lång tid.

Vädjar om hjälp

På mötena mellan landets intensivvårdsavdelningar har nu frågan om att Sverige ska söka stöd från grannländerna lyfts flera gånger.

– De har inte haft lika mycket patienter som vi och därför har de inte heller slitit lika hårt på sin personal, säger Annette Nyberg.

– Än så länge har vi bedömt att detta kan hanteras av sjukvården nationellt i Sverige, säger Taha Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet