Professorn: Sverige behöver en nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 ökar snabbt i Sverige, och enligt experter räcker inte de åtgärder som vidtagits för att bromsa smittan.

– Inom två veckor kommer Sverige att vara tillbaka i samma situation som i våras, med lika många covidpatienter inlagda på sjukhus som i april, säger Fredrik Elgh, professor i virologi.

Kurvan över antalet smittade personer har vänt brant uppåt, och den senaste tiden har omkring fem tusen fall upptäckts – varje dag.

Och även om en del av ökningen kan förklaras med att betydligt fler personer testas nu i höst jämfört med i våras, har även belastningen på vården ökat markant.

Coronapandemin

Brant stigande kurva

Virologen Fredrik Elgh vid Umeå universitet är mycket oroad över att Sverige, med viss eftersläpning, ser ut att följa samma branta ökning på kurvan som många andra europeiska länder.

– Antalet personer per 100 000 invånare som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 fördubblas nu ungefär var tionde dag. Bryts inte den utvecklingen nu så kommer det inom två veckor vara precis lika illa som när det var som värst i april. Vården kommer inte ha en chans att hänga med.

Enligt Fredrik Elgh måste svenska myndigheter och regeringen dra hårt i handbromsen nu för att inte historien ska upprepa sig. Endast genom att införa strikta nedstängningar och restriktioner för umgänge och resor kan smittspridningen brytas. Han menar att länder som Tjeckien, Nederländerna och Belgien på detta sätt lyckats bryta smittspridningen och tvinga ned kurvan igen.

Vill se tvångsåtgärder

Framför allt vill Fredrik Elgh att testresurserna nu koncentreras till att upptäcka smitta hos personal inom äldreomsorgen. Han anser att även Sverige måste införa betydligt skarpare åtgärder för att ge vården en chans, och hävdar att det är bråttom:

– Med skarpare åtgärder menar jag att man inte ska få umgås fler än kanske fem-sex personer, att krogar, restauranger och pubar bör stängas helt och att inga människor ska kunna mötas i publika utrymmen. Alltså en nedstängning.

Hur ser du på diskussionen frivillighet kontra tvångsåtgärder?

– Som jag ser på det måste det bli fråga om tvång eftersom dagens rekommendationer ju inte följs i tillräcklig grad. Många människor gör bra insatser men inte alla, det ser jag dagligdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet