• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Angela Merkel om nedstägning i Tyskland. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordökning i Europa: Kraftigt skärpta restriktioner i flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av det nya coronaviruset fortsätter att skena i Europa.

I Tyskland stängs restauranger, barer och flera  andra verksamheter ner från 2 november – samtidigt stänger Frankrike ner på nytt från och med fredag, meddelar president Emmanuel Macron på onsdagskvällen.

Europa fortsätter att stå i centrum för den ökade spridningen av covid-19.

De senaste sju dagarna har 1 424 267 nya fall rapporterats och 12 603 personer avlidit. Kontinenten står nu för 46 procent av världens nya registrerade coronafall, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO.

Ökning i Belgien och Ukraina

I Ukrainahar 165 personer avlidit det senaste dygnet, enligt landets säkerhetsråd. Det är den högsta registrerade dygnssiffran någonsin i landet och drygt 20 dödsfall fler än den tidigare toppnoteringen för en vecka sedan, skrivet TT.

Belgien har drabbats av en andra våg och är nu i topp bland länder med flest smittade per 100 000 invånare, rapporteras EU:s smittskyddsenhet ECDC. Landets hälsominister beskrev nyligen smittspridningen som en ”tsunami” och landet har infört nattliga utegångsförbud för att stävja spridningen.

Barer och restauranger stängs i Tyskland

I Frankrike och Tyskland införs hårda restriktioner på nytt.

Förbundskansler Angela Merkel meddelar på onsdagen att restauranger, barer, gym, teatrar och museum i Tyskland stängs från och med den 2 november. Restriktionerna gäller i fyra veckor från startdatumet. Det efter att landets smittskyddsmyndighet RKI rapporterat över 10 000 nya fall per dag.

Förbundskanslern uppges dock vilja hålla skolor och förskolor öppna.

Merkel kommer att hålla möten med landets regioner under onsdagen för att nå en överenskommelse om de nya reglerna.

Frankrike håller andan

Kort efter Angela Merkels besked meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att den nationella nedstängningen införs på nytt från och med fredag. Landet som nyligen redovisade det högsta antalet dödsfall sedan i april har redan infört nattliga utegångsförbud i flera städer.

Det innebär att fransmännen endast kommer att få lämna hemmet för att ta sig till arbetet, handla mat, träffa en läkare eller för att ta en kort promenad.

EU ska betala för snabbtester

Sedan tidigare råder nedstängningar och utegångsförbud i bland annat Spanien, Tjeckien och Italien.

Men åtgärderna räcker inte, menar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som under onsdagen berättade att EU nu avsätter 100 miljoner euro för att rulla ut snabbtester till medlemsländerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet