Rekordmånga vill testa sig – men regionerna klarar inte efterfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga vill testa sig för covid-19 samtidigt som flera regioner uppger att man för tillfället har nått sin maxkapacitet.

– Vi gör vår högsta produktion någonsin men det räcker inte. Vi ser en kraftig efterfrågan från både allmänheten och vården, säger Claes Ruth, testsamordnare vid region Stockholm.

Under den sista veckan i oktober gjordes lite mer än 39 300 så kallade PCR-tester av misstänkt covid-19 region Stockholm. Veckan därpå ökade antalet till drygt 42 000.

Nästa vecka vill regionen kunna testa omkring 50 000 personer men det kommer ändå inte att täcka efterfrågan. Många som försöker boka provtagning i Stockholm möts just nu därför av negativa besked.

Sjukhus prioriteras

Sjukhus, äldreboenden och öppenvården prioriteras i första hand. Därefter kommer utvalda målgrupper som sjukvårdspersonal.

– Det som blir kvar kommer vi släppa till allmänheten, säger Claes Ruth som är samordnare för Covid-19-provtagningen i Stockholm.

Regionerna var beredda på en ökad efterfrågan men har ändå överraskats av det höga trycket.

Sveriges kommuner och landsting (SKR) uppmanar därför allmänheten att följa vad just deras region skriver gällande vem som bör testas och när.

– Det är inte alltid säker att det bästa är att provta sig vid de första symptomen utan man kan behöva vänta något dygn, säger Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion. 

Inte ett friskhetsintyg

Många vill också testa sig för att få ett friskhetsintyg uppger SKR.

– Men då ska man inte använda det här systemet utan då får man vända sig till privata aktörer, säger Emma Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.