Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då: Pausad dammsugning löser inte elbristen. Nu: Alla behöver hjälpas åt att hålla nere elförbrukningen – Här är tvärvändningen i dammsugardebatten.

Så har regeringen bytt fot i dammsugardebatten

Uppdaterad
Publicerad

”Pausa dammsugning löser inte elbristen.” Så löd budskapet på en av KD:s valaffischer efter SVT:s uppmärksammade video om att inte dammsuga när det är som kallast.

Men i spåren av högre elpriser uppmanar nu energiminister Ebba Busch (KD) alla i Sverige att hjälpa till att spara el.

Tipset i SVT i februari 2021, om att inte förbruka el när det är som kallast i Sverige och när elen är som dyrast, startade en debatt. Då passade både M och KD på att attackera den dåvarande regeringens energipolitik genom att posera med dammsugare på bild. Budskapet då var:”Pausa dammsugning löser inte elbristen.”

Mer än ett år senare är det dock energiminister Ebba Busch (KD) själv som uppmanar alla i Sverige att att spara el den närmaste tiden när elen är som dyrast och vintern som kallast.

Se tvärvändningen i dammsugardebatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.