Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Busch (KD), Kristersson (M) och Pehrson (L) ber svenskar minska elförbrukningen för att minska risken för bortkoppling. Foto: Christine Olsson/ TT

Regeringen ber svenskar spara el: ”Minska risk för frånkoppling”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beskriver energisituationen i Sverige som akut. Nu uppmanas hushållen att minska sin elanvändning.

-  Det är väldigt många svenskar som har sparat el av rena kostnadsskäl. Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkopplingar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) höll på fredagsförmiddagen en gemensam pressträff om det rådande energiläget i Sverige.

Den sammantagna bilden som presenterades var att situationen är minst sagt pressad.

– Läget är relativt akut. Vi vill inte skapa panik på något sätt men vi vill säga att det är ett svårt problem och att det finns betydande risker, säger Kristersson.

Han pekar särskilt på att den tillfälliga nedstängningen av Sveriges största kärnkraftsreaktor Oskarshamn 3 ökar varningen från låg till reell risk för bortkoppling av elnätet i södra Sverige.

”Tid att spara”

Ett uppdrag ges till staten, och dess förvaltning, att spara el. Svenska Kraftnät får även ett skärpt uppdrag att upphandla ny kraft. Företag föreslås även få ersättning för att kunna pausa sin förbrukning vid behov.

Utöver det vädjade regeringen även till hushåll att flytta förbrukning till de timmar på dygnet då elen är billigare.

– Nu är tiden att stötta, kraftsamla och spara för att ta oss igenom en tid som är utomordentligt ansträngd.

Johan Pehrson (L) beskriver hur elproduktionen har minskat i södra Sverige de senaste åren och pekar på de beslut som lett till nedläggningar av kärnkraftsverk.

Han understryker samtidigt att effektbristen kan kompenseras med eldad kraft.

– Oavsett om det är gas, avfall eller olja för att förbättra robustheten något, minska pristopparna något men också bidra till sin marginal till att minska risken för rullande avbrott.

S: ”Fullt rimligt”

Socialdemokraterna ser positivt på att hushållen uppmanas att minska sin elkonsumtion.

– Det är fullt rimligt att vi nu verkligen tänker efter var och en av oss och minskar energianvändningen, för det påverkar priset nedåt för alla konsumenter, säger Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Samtidigt trycker de också på att även norra Sverige bör inkluderas i elprisstödet.

Enligt Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe kommer det under de kommande dagarna och veckorna att finnas ett importbehov i södra Sverige, bland annat från Norge, Polen och Tyskland.

– Vi kommer ha fortsatt väldigt höga priser, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.