Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

M-toppen: ”Man har inte hållit det man lovade”

Uppdaterad
Publicerad

Carl-Johan Sonesson, regionsstyrelsens ordförande i Skåne, är en av flera moderata Skånepolitiker som riktar stark kritik mot regeringens hantering av energikrisen. 

– Lovar man en sak ska man faktiskt försöka hålla det så nära som möjligt , säger han i SVT Agenda under söndagskvällen.

På fredagen meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att ett elstöd till hushållen kan komma att betalas ut i februari 2023. 55 miljarder kronor ska fördelas på 5 miljoner elkunder. Det betalas endast ut till elkunder i södra Sverige – och något högkonstnadsskydd, som utlovades i valrörelsen, blir det inte.

Enligt Carl-Johan Sonesson, regionsstyrelsens ordförande i Skåne, handlar det om ett stöd som är långt ifrån det man utlovade i valrörelsen.

– Man har inte hållit det man lovade, säger han i Agenda på söndagskvällen.

”Tilltron blir mindre”

Sonesson påpekar även att han själv drev valrörelse på löftet om att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats innan 1 november.

– Det är klart att tilltron till mig och Moderaterna här i Skåne blir mindre om vi inte sedan levererar på det vi har lovat, säger han.

Vad betyder det här för hushåll och företag i Skåne?

– Det är bra att man får ett stöd. Men samtidigt ville man ha en trygghet i att stödet skulle utformas på det sättet att om man fick en hög elräkning under vintern skulle man veta på förhand hur mycket av den elräkningen som staten täckte upp.

”Otroligt svårt läge”

Energiministern Ebba Busch svarar direkt i Agenda.

Lovade ni det bara för att fånga röster i slutet av valrörelsen?

– Jag håller inte med om det. Jag tycker att jag har gett ett rakt svar. Vi fick en bättre modell på bordet, säger Ebba Busch.

Hon konstaterar att Sverige står inför en svår vinter, samtidigt som kriget i Ukraina påverkar ekonomin i hela Europa.

– Det är ett otroligt svårt läge där fel åtgärd nu för att lindra situationen för de svenska hushållen, riskerar att än mer öka risken för frånkoppling, säger hon.

Hon säger även att stödet inte kan ses som retroaktivt – vilket Sonesson reagerar starkt på efter sändningen.

– Det är retroaktivt eftersom det baseras på förra årets elpriser, oktober 2021-september 2022. Det betyder att om priserna under vintern blir högre än fjolårets priser så blir det ett annat stöd än det vi lovade i valet. Ett lägre stöd helt enkelt, säger Carl-Johan Sonesson.

Hör mer från Carl-Johan Sonesson (M) och Ebba Busch (KD)  i kvällens Agenda här .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.