Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Sonesson (M) i Staffanstorp, Patric Åberg (M) i Östra Göinge samt Carina Wutzler (M) i Vellinge är tre skånska kommunalråd som är kritiska mot den nya regeringen. Foto: TT

Skånsk moderatilska mot regeringens elstöd

Uppdaterad
Publicerad

”De lovade brett men levererar tunt”. ”Det är en trovärdighetskris för regeringen”. ”Man får vara försiktig med vad man lovar”. Ja, det är ord och inga visor när tre av Skånes tyngsta moderater kritiserar den egna regeringens elstöd.

Elprisstödet väntas betalas ut i två steg och en första utbetalning kan vara aktuell i februari 2023.

– Jag kan uppriktigt säga att det känns som att regeringspartierna inte riktigt vet vad de har lovat. De lovade brett men levererar tunt, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge.

Hon säger att hon före valet mötte stort intresse hos väljarna för just ett elprisstöd.

– Det var något vi mötte dagligen från både hushåll och företag. Vi var glada att kunna lämna besked, men nu när regeringen inte levererar är vi så klart besvikna, säger Carina Wutzler (M).

”Folk kommer att få problem”

Hon får medhåll av sin partikollega i Östra Göinge kommun, kommunalrådet Patric Åberg (M).

– Man får vara försiktig med vad man lovar i en valrörelse, säger han.

Han säger att många i hans kommun nu kommer att få det tufft under vintern.

– Många i vår kommun har inte så stora marginaler och det är ju nu, inte i februari, som folk kommer att få problem. När elräkningarna för december och januari kommer, säger Patric Åberg (M).

Trovärdighetskris

Även Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) är kritisk. Till Svenska Dagbladet säger han att beskedet om elstödet är en trovärdighetskris för den moderatledda regeringen. Hans partikollega Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, talar om svikna vallöften.

– I valrörelsen utlovades ett högkostnadsskydd. Det här är inget högkostnadsskydd och vi har både hushåll och företag som är jätteoroliga inför de kommande månaderna, säger Carina Wutzler (M).

SVT Nyheter Skåne har sökt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) via hennes pressekreterare, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.