Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kommer köra alliansen i den här mandatperioden igen, säger Per-Martin Svensson (M). Hör honom i videon berätta om varför SD stängs ute, trots att man blev klart största parti i kommunen. Foto: Per Lärka/SVT

Moderaterna väljer alliansen i Tomelilla – stänger ute SD

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har Moderaterna valt bort Sverigedemokraterna i Sjöbo, Bromölla, Simrishamn och Sölvesborg, trots att det givna valet varit att bilda styre tillsammans. Nu har samma sak hänt i Tomelilla. Trots att SD är klart störst i kommunen väljer Moderaterna att bilda minoritetsstyre med de gamla allianspartierna.

Efter valet i september stod det klart att Sverigedemokraterna blev störst i Tomelilla med 30 procent av rösterna i kommunvalet.

Då såg det givna styret ut att bli SD tillsammans med Moderaterna, som hade tio procentenheter färre. Men Moderaterna var tydliga redan då att det högst prioriterade alternativet skulle vara att bilda minoritetsstyre tillsammans med de gamla allianspartierna.

Valet 2022 Skåne

– Vi har en allians som styr och kan vi fortsätta med det så gör vi det, sa gruppledare Per-Martin Svensson (M) strax efter valet.

Skulle straffa Moderaterna

Sverigedemokraterna tog inte lätt på att Moderaterna föredrog den gamla alliansen, utan varnade M att om de inte valde deras alternativ skulle de rösta emot dem i kommunfullmäktige.

– Vi kommer inte vara lika snälla denna gången, sa Per Gustavsson (SD), gruppledare i Tomelilla då.

Nu har alltså Moderaterna bestämt sig för att styra i minoritet med C, L och KD.

– Vi kan inte bli mycket mer missnöjda, säger Per Gustavsson (SD).

Står ni fast vid vad ni sa efter valet?

– Det är ju inte någonting som har förändrats egentligen, vi kommer rösta emot dem om de inte vill förhandla med oss, säger han.

Ännu en kommun som stänger ute SD

Att Sverigedemokraterna stängs ute från makten är inte unikt för Tomelilla. Liknande situationer har uppstått i bland annat Sjöbo, Bromölla och Simrishamn.

– Det är underligt att man inte vill samarbeta med oss, vi har ju samsyn i de flesta frågor, säger Per Gustafsson (SD).

Per-Martin Svensson (M) menar att anledningen till att det blivit så i Tomelilla är att man inte litar på att SD kommer att kunna fylla sina platser.

– Vi har redan avhopp från SD. Till nästa fullmäktige kommer de inte ens kunna besätta sina ersättarposter fullt ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet