Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diskussionen kring kärnkraften har tagit ny fart – sociala medier-reporter Henrik Sköld guidar dig igenom läget. Foto: SVT

Så blev städutrustning politiskt sprängstoff i kärnkraftsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Stark kyla i stora delar av landet har ansträngt elmarknaden den senaste tiden. Det har lett till höga elpriser och att ett par fabriker har valt att pausa eller gå ned i produktion.

Situationen har också satt nytt fokus på beslutet att stänga kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2

Dammsugaren har de senaste dagarna fått en framträdande roll i debatten i sociala medier. Städapparaten har blivit en symbol i den diskussion som förts om tillgången på el i Sverige – och om kärnkraften.

Under de mest ansträngda timmarna har Sverige importerat el från bland annat Polen och Tyskland. Detta har hänt förr, och på årsbasis exporterar vi betydligt mer än vi importerar.

Ny debatt om kärnkraften

Men situationen har också satt nytt fokus på beslutet att stänga kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2. Ringhals 1 togs ur drift i december 2020. Stängningen har minskat utbudet på el, vilket leder till högre priser när det är kallt och efterfrågan stiger.

Eldebatten fick nytt liv efter ett inslag i SVT där dammsugning användes som exempel på hur man som konsument kan tänka när elpriserna riskerar att gå upp. Dammsugaren har därefter fått en symbolisk huvudroll på sociala medier och i den politiska debatten.

Professorn: Inte första gången vi får denna debatt

Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet, har följt kärnkraftsfrågan i decennier – och har sett debatten förut.

– Det är inte första gången vi får lite vindstilla och det blir kallt som vi får den här typen av debatt. Vi har ett problem med elförsörjningen i Sverige, framförallt i söder, säger han till SVT Nyheter.

Han har också sett hur folkopinionen kan svänga.

– Den stora omsvängningen i Sverige när det gäller kärnkraft, det började med avvecklingen av Barsebäck. Då svängde opinionen tydligt åt andra hållet – när vi började ta bort någonting, då ville majoriteten av folket behålla det.

Se hur diskussionen går i sociala medier, och hör Sören Holmberg förklara varför frågan har sådan sprängkraft, i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer