Dan Eliasson. Foto: TT

Dan Eliassons nya jobb: Blir generaldirektör på Regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

MSB:s tidigare generaldirektör Dan Eliasson har fått en ny tjänst. Han är fortfarande generaldirektör – men denna gång på Regeringskansliet.

Enligt Regeringskansliet består Eliassons nya uppdrag att se över den svenska krislagstiftningen.

För tre veckor sedan lämnade Dan Eliasson sin post på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter att han fått hård kritik för att han som chef för landets krismyndighet reste till Kanarieöarna under julhelgen, trots den pågående pandemin.

Nu har han skrivit på ett nytt kontrakt. I sin nya roll som generaldirektör kommer han att behålla ”samma titel och oförändrade anställningsvillkor”, uppger Regeringskansliets presstjänst för SVT.

– Dan Eliasson har fått i uppdrag att analysera behovet av en översyn av författningsberedskapen. Han ska övergripande identifiera de områden där det är mest angeläget att se över lagstiftningen i syfte att kunna hantera kriser av varierande karaktär, skriver Regeringskansliets presstjänst i ett mail till SVT.

Eliasson kommer att tillhöra Regeringskansliets Enhet för Samhällets Krisberedskap (SSK) som lyder under Justitiedepartementet. Flera myndigheter ligger under enheten – bland annat hans gamla arbetsplats MSB.

Han kommer dock inte att arbeta med samordningen av varken regeringens eller Regeringskansliets krisberedskap, utan hans tjänst är rent lagteknisk – utreda om den svenska lagstiftningen kan förbättras på något sätt så att beslut kan tas snabbare och effektivare vid framtida kriser.

”Elefantkyrkogården”

Statliga chefer som hamnat i blåsväder och fått lämna sina poster omplaceras ofta till Regeringskansliet, som också kallats för ”elefantkyrkogården”.

Dessa omplacerade topptjänstemän får bland annat ansvara för olika utredningar eller på annat sätt bistå med sin specialkunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.