Daniel Westling har blivit mest känd som gym-ägare med intressen i ett exklusivt gym i centrala Stockholm, men har också arbetat som personlig tränare. Det var i den rollen som han lärde känna kronprinsessan.
Lovande idrottare
Intresset för träning har han med sig sedan tiden som ung lovande idrottare i Ockelbo, där det var hockeyn som kom i första hand. Han spelade där för Hofors HC. Även motocross var ett stort intresse, och så småningom också golf.
Daniel gick tvåårig social linje på gymnasiet i Sandviken och gjorde sedan värnplikten vid I14 i Gävle 1992-93.
Efter lumpen utbildade han sig i friskvård vid Lillsveds folkhögskola utanför Stockholm, och fick sedan jobb som personlig tränare.
Håller kontakten
Karriären i gym-branschen och uppmärksamheten kring rollen som prinsesspojkvän har inte hindrat honom från att hålla kontakten med sina uppväxttrakter, och engagemanget i Ockelbos sportsliga stolthet, Ockelbo Basket, är stort.
Daniel Westling har i ganska många år omtalats som Victorias pojkvän, men det tog ganska lång tid innan relationen blev officiell. Ett betydelsefullt steg togs vid kronprinsessans 30-årsdag, när hovet officiellt meddelade att Daniel var inbjuden att delta i firandet, men redan något år tidigare hade han figurerat bland de inbjudna gästerna vid kungliga tillställningar.
Sedan förra året är Westling folkbokförd på Drottningholm.
Väckte uppståndelse
Stor uppståndelse vållade också UD:s begäran i budgetäskandena för 2008 om att avsätta medel för ”Beredskap för bröllop i kungahuset”. Det tolkades av många som att bröllopsplanerna redan var fastslagna, men tonades raskt ned av såväl som hovet som UD. Och inte minst av kungen.
-Den dagen det sker får ungdomarna tala om det för oss så får vi lösa det efterhand, sade majestätet (som just den dagen befann sig på älgjakt) till Aftonbladet.se.
Prinsgemåler
Det finns en föreställning om att Daniel Westling skulle kunna bli kung efter bröllopet. Så är dock inte fallet.
Även om det inte finns några tidigare fall i Sverige, kan man utgå från att vi följer det gängse mönstret i Europa, där en regerande drottnings make får en furstlig titel, och benämns ”prinsgemål”.
Så har skett exempelvis i Danmark (där greve Henri de Monpezat blev prins Henrik efter giftermålet med dåvarande kronprinsessan Margerethe) och i Nederländerna (där Claus von Amsberg blev årins Claus).
Den mest kände av dagens prinsgemåler, prins Philip, fick en rad titlar när han gifte sig med den blivande drottning Elisabet. Den förnämsta och oftast använda är hertig av Edinburgh.
Philip var dock redan själv av furstlig börd såväl på fädernet som på mödernet.