Daniel Westling kan bli kunglig höghet

Uppdaterad
Publicerad

Kungen funderar på att höja Daniel Westlings titel till Hans Kungliga Höghet Prins Daniel. Det skulle innebära att han hamnar på samma nivå som den övriga kungafamiljen.

-Daniels titel diskuteras, vad jag har hört är det inte bestämt ännu, säger Anette Wallner på hovets informationsavdelning till Rapport.

När förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling blev känd meddelande hovet att Daniel efter giftermålet skulle bli Hertig av Västergötland och kallas prins Daniel. Men nu kan det bli ändring på det.

-Det är inte osannolikt att han kommer att få tilltalet Ers Kungliga Höghet, som övriga medlemmar av det svenska kungahuset. Då hamnar han på samma nivå som den övriga kungafamiljen, säger etikettexperten Magdalena Ribbing, aktuell i SVT:s Det Kungliga Bröllopet.

Mer jämställt

Kungens systrar är gifta med män som inte fått titeln Ers Kungliga Höghet. Men att Daniel nu kan få den har att göra med Victorias ställning som tronarvinge – och att deras eventuella barn också blir tronarvingar.

-På det här sättet så får ju Daniel samma rang som kronprinsessan, och det är ju mer jämställt faktiskt, säger Magdalena Ribbing.

-Daniels titel kommer att meddelas på söndag, säger Annika Sönnerberg på hovets informationsavdelning till Rapport.

Kungen bestämmer

Vilken titel Daniel kommer att få bestämmer kungen helt själv.

-Kungen har oinskränkt makt, så kallad husmakt, att bestämma detta i sitt hus. Beslutet är helt och hållet hans, säger Magdalena Ribbing.

Måste man hovniga för Daniel om han får titeln?

-Ja nu är det ju inte så många som hovniger, folk knixar lite mer, men om man vill så kan man göra det. Jag hovniger inte, men det är ju en annan historia.

Marit Hübinette

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.