– Vi är givetvis glada att Arbetsrättsdomstolen i Danmark kommer fram till att det är dansk lagstiftning som ska gälla för anställda som jobbar i Danmark. Allt annat vore ju orimligt men det har varit en viss osäkerhet kring det här i Europa. Men nu har vi fått på plats en dom som ger arbetstagaren deras rättigheter och den skandinaviska modellen ska gälla även för Ryanairpiloter och kabinanställda.
Hur agerar ni nu?
– Vi kommer givetvis titta på domen och dess konsekvenser och på möjligheten för oss att kräva kollektivavtal med Ryanair, säger Martin Lindgren, ordförande på Svensk Pilotförening.
Lång konflikt
Det var vid årskiftet som en konflikt blossade upp mellan Ryanair och den danska fackföreningsrörelsen gällande en bas på Kastrup som Ryanair satt upp. Lågprisflygbolaget vägrade gå med på bland annat sjuklön och betald semester för de anställda och facket hotade med blockad. Ärendet togs upp av Arbetsrätten som nu har alltså dömt till fackets fördel. Därmed har fackföreningsrörelsen rätt att kräva kollektivavtal för sina medlemmar.
Direkt efter att domen kom i går skrev Ryanair på sitt officiella twitterkonto att den ska överklagas till Europadomstolen. I ett pressmeddelande beskriver Ryanair domen bland annat som bisarr och absurd.
”Det är absurt att danska fackföreningar försöker införa kollektivavtal på irländska flygbesättningar som tillbringar mindre än 2 % av sin arbetstid i Danmark, och som redan har fördelen av ett kollektivavtal på plats med Ryanair.”
Vad som gäller anställda baserade i Danmark nämns däremot inte i pressmeddelandet. Efter domen har Ryanair även meddelat att man kommer att fortsätta flyga från Kastrup, men att basen där stängs.
Ringar på vattnet
Martin Lindgren hoppas att domen är ett steg mot att få Ryanair att ändra sina villkor.
– Jag tror att ju fler vi är som tar upp den här kampen med Ryanair så kommer man nog till slut kanske inse att man behöver förändra sin affärsverksamhet och personalpolitik, säger Martin Lindgren på Svensk Pilotförening.