Squishies är populära bland barn, men svenska Kemikalieinspektionen råder människor att vara försiktiga med leksaken. Foto: Pontus Lundahl/TT och Miljöstyrelsen

Populära leksaker dras tillbaka efter larm

Uppdaterad
Publicerad

Många barn älskar squishies: mjuka, färgglada och stark söt lukt.

Men oro för att vissa sådana kan innehålla farliga kemikalier får stöd i en dansk undersökning, gjord av danska Miljöstyrelsen. Tolv olika squishies innehåller för mycket skadliga kemikalier, visar tester. Två stora leksakskedjor har nu plockat bort dem från hyllorna.

Detta har nu skett också i Sverige, även om en leksakskedja säger att de danska testerna går utöver EU:s gränsvärden för vad leksaker får innehålla.

– Vi håller med danskarna, vi vill inte att de här ska finnas på marknaden, säger Frida Ramström, inspektör på svenska Kemikalieinspektionen.

Dunstar från plasten

Testerna i Danmark gjordes både på sådana som säljs i butik och sådana som säljs via nätet, och alla tolv innehöll farliga ämnen. Ramström vet inte om just de här tolv undersökta finns i Sverige, men anser att problemet kan vara allmänt eftersom man hittade hälsovådliga ämnen i alla tolv som testades.

När hon själv i våras testade sju andra squishies fann hon däremot inget farligt.

– Vi letade inte efter samma ämnen som danskarna utan ämnen som gör plast mjuk och parfymämnen. Danskarna har sökt mer efter organiska ämnen som dunstar från plasten, säger Ramström.

Råder till försiktighet

Danmark har skickat testresultaten till EU så att alla medlemsländer ska uppmärksamma problemet. Dessutom ska danska miljöstyrelsens kemikalieinspektion utvärdera om det finns grund för polisanmälan mot tillverkare som grovt brutit mot reglerna för vad leksaker får innehålla.

I Sverige ger Kemikalieinspektionen det här rådet:

– Utifrån de här testresultaten råder vi folk att vara försiktiga och göra sig av med squishies man har hemma. Och inte köpa nya, säger Frida Ramström.

Här är de tolv squishies som innehåller för mycket skadliga kemikalier, enligt danska Miljöstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.