Kemikalieinspektionen har låtit testa squishies från 13 olika företa. Foto: Adam Erlandsson

Plastleksaker läcker irriterande ämnen

Publicerad

När Kemikalieinspektionen testade 21 mjuka plastleksaker, så kallade squishies, visade det sig att samtliga läckte irriterande ämnen.Nu vill myndigheten få bort dessa leksaker från marknaden.

Skumplastfigurerna är söta, färggranna och gjorda för att klämmas på — som en barnversion av stressbollen. De är också populära att samla på. Men figurerna läcker kemiska ämnen som kan irritera ögon och luftvägar. Risken för irritation finns när figurerna är nya och barnet håller dem i närheten av ansiktet.

Bekräftar

Kemikalieinspektionen varnade redan i somras för att squishies inte är så harmlösa som de ser ut. Varningen var baserad på den danska Miljöstyrelsens tester. Nu har den svenska myndigheten gjort egna undersökningar som bekräftar att figurerna inte är riskfria. Kemikalieinspektionen uppmanar därför tillverkare och importörer att sluta sälja dessa testade modeller.

– Vi får se hur företagen agerar. De flesta har svarat att de redan har slutat sälja de aktuella leksakerna. Om de övriga inte frivilligt upphör med försäljningen kan vi besluta att förbjuda den. Men producenterna kan ju också välja att tillverka produkten på ett annat sätt, säger inspektör Frida Ramström.

Går över

Enligt Kemikalieinspektionen behöver föräldrar inte vara oroliga om deras barn lekt med klämfigurerna. Alla reagerar inte på de läckande ämnena, och eventuell irritation går över om barnet slutar använda leksaken. Det finns inga risker för bestående men.

– Man märker på barnen om de får besvär. Vill man vara på den säkra sidan kan man göra sig av med figurerna, säger Frida Ramström.

Fakta: test av squishies

Klämleksakerna, squishies, tillverkas av skummad polyuretanplast och är ofta parfymerade.

Kemikalieinspektionen har låtit testa squishies från 13 olika företag: fysiska butiker och webbutiker i Sverige samt utländska webbaserade butiker.

I analyserna uppmättes hur mycket av sju olika ämnen som läckte ut i den omgivande luften. Fem av ämnena uppvisade värden som innebär ökad risk för irritation av slemhinnor i ögon och luftvägar.

Hälsoeffekten kan vara obehaglig men är övergående och ger inte bestående men.

Rådet till föräldrar och andra är: Barn bör undvika att ha squishies i närheten av ansiktet, till exempel krama och lukta på dem. Barn bör inte heller sova med dem i sängen.

Små barn, som kan bita och suga på leksaker, ska över huvud taget inte ha tillgång till klämfigurerna. Små bitar kan lossna och fastna i halsen.

Källa: Kemikalieinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.