Kemikalieinspektionen uppmaning till svenska företag: Säkerställ att squishies inte skadar barn Foto: Adam Erlandsson

Kemikalieinspektionens uppmaning: Säkerställ att squishies inte skadar barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter en undersökning från den danska myndigheten uppmanar Kemikalieinspektionen nu svenska företag att säkerställa att squishies inte kan orsaka skador på barns hälsa.
– Kan företagen inte säkerställa att leksaken är riskfri får de inte sälja den, säger Karin Alkell, rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Den populära leksaken squishies har undersökts av den danska Miljöstyrelsen. Resultaten visar att leksaken avger farliga ämnen som kan innebära en hälsorisk för barn som utsätts för ämnena.

Leksaken drogs tidigare tillbaka av två stora leksakskedjor i Sverige, när larm inkommit om det farliga ämnet i leksaken.

Kemikalieinspektionen uppmanar nu de svenska företagen att säkerställa att squishies inte kan orsaka skador på barns hälsa.

– Enligt EU:s leksaksdirektiv är företag skyldiga att se till att leksaker är säkra att använda. Om företagen inte kan säkerställa att deras squishies är riskfria får de inte sälja leksaken, säger Karin Alkell till SVT Nyheter.

Rekommendationer till privatpersoner

Svenska Kemikalieinspektionen rekommenderar privatpersoner att vara försiktiga med den populära barnleksaken.

– Vi tycker att man ska undvika att barnen utsätts för kemikalier i onödan. Vill man vara försiktig så tycker vi att man ska slänga leksaken i soporna.

Men enligt Alkell så behöver föräldrar inte vara oroliga för att deras barn har tagit skada av leksaken.

– Man behöver inte vara orolig för att barnet lekt med squishies, då vi bedömer att det är låg risk för att barnen ska få skador av det, säger Karin Alkell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer