Dansk ex-minister: ”Om vi skulle bli som Sverige vore det en katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Han pekas ut som hjärnan bakom ”bandepakke” – Danmarks hårdare tag mot gängkriminella. Nu oroas den tidigare justitieministern Sören Pape Poulsen över läget i Sverige.

– De svenska problemen kommer bli ett danskt problem om ni inte löser det, säger han i en intervju med SVT:s Politikbyrån.

Jag vill inte vara oförskämd, men jag vill också vara ärlig med hur vi diskuterar det i Danmark”.

Sören Pape Poulsen spänner blicken i kameralinsen från sitt kontor i Köpenhamn när han beskriver hur Sverige används i de politiska debatterna i grannlandet.

– Vi ser Sverige som det värsta exemplet.

När vi gör intervjun med Sören Pape Poulsen, i dag partiledare för De Konservative, har det gått några veckor sedan en Brå-rapport visade att Sverige ligger i toppen för dödligt skjutvapenvåld i Europa.

– Det är väldigt sorgligt, men ärligt talat är jag inte förvånad, säger han.

Sören Pape Poulsen tycker att Sverige borde inspireras av Danmark – där har man under senare år infört en rad tuffa åtgärder som dubbla straff för gängrelaterade brott, visitationszoner och anonyma vittnen. I Danmark har antalet skjutningar minskat rejält sedan 2017, enligt danska polisen.

”Vore en katastrof” 

Nu är Sören Pape Poulsen orolig att gängproblemen ska komma tillbaka till Danmark i större utsträckning – via Öresundsbron.

– När du har ett svenskt pass är det bara att åka till Danmark... jag vet att det jag säger kanske är kontroversiellt, men jag tror att många danskar oroas av det här. Om vi skulle bli lite som Sverige vore det en katastrof.

Sedan 2014 har den svenska regeringen tagit initiativ till fler än 60 straffskärpningar relaterade till den organiserade brottsligheten. Men de har inte varit tillräckligt hårda, tycker Sören Pape Poulsen. 

Förebild för Kristersson och Busch

Integration och segregation är inte ord i Sören Pape Poulsens danska vokabulär. Det är istället vad han beskriver som Sveriges ”massiva invandring” som är förklaringen till det ökade gängrelaterade våldet.

– En blind man med käpp kan se att det här är ett stort problem.

Politikbyråns senaste avsnitt “Tuff & Tuffare” handlar om hur politikerna tävlar om att lansera hårdare straff, fler poliser och mer avlyssning. Men är det de tuffaste förslagen som knäcker gängen och vinner kampen om väljarna? Se hela avsnittet här på SVT Play. Foto: SVT/TT

Sören Pape Poulsen har lyfts fram som en förebild av M. I fjol bjöd Ulf Kristersson in honom till riksdagen. Under pompa och ståt berättade den danska huvudpersonen om sina framgångar med gängen, serverades carpaccio och röding, och ställde upp på foton med Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch.

Tror du att du ses som en förebild av de konservativa ledarna i Sverige?

– Ja, det måste jag säga. Jag tycker verkligen att de lyssnade och var intresserade.

Politikbyråns senaste avsnitt “Tuff & Tuffare” handlar om hur politikerna tävlar om att lansera hårdare straff, fler poliser och mer avlyssning. Men är det de tuffaste förslagen som knäcker gängen och vinner kampen om väljarna? Se hela avsnittet här på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.