Därför ägnar Agenda hela sändningen åt torkan och klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Solen har dominerat vädret i Sverige den senaste tiden. Det är mycket torrt i markerna även om det har kommit lite regn det senaste dygnet. Lantbrukarna bävar för att torkan ska slå ut skörden. Samtidigt har regeringen i veckan hållit stort klimatmöte i Stockholm och EU:s nya klimatlagstiftning är nästan på plats. Torkan och klimatet är därför temat för hela Agendas sändning söndagen den 18 juni.

Känslan att det har blivit varmare i Sverige stämmer. I södra Sverige har det blivit 30 fler sommardagar sedan 1970-talet, på grund av klimatförändringarna. Det visar statistik från landets alla väderstationer som SVT:s meteorologer har sammanställt. En sommardag är när snitt-temperaturen under dygnet är 10 grader eller mer. Hela den unika kartläggningen finns att läsa här.

I Agendas studio finns professorn i klimatologi, Erik Kjellström vid SMHI. Han forskar om samhällets anpassning till klimatförändringarna. 

Nyhetsbloggen

Miljökonsulten Magnus Nilsson presenterade nyligen rapporten Temperaturhöjning i klimatpolitiken, om skillnaderna mellan EU:s och Sveriges klimatpolitik. Rapporten är skriver för ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, som ligger under Finansdepartemenet.

Magnus Nilsson menar att den nya EU-lagstiftningen innebär att de svenska klimatmålen måste ses över och delvis skärpas. Magnus Nilsson är också lokalpolitiker för Socialdemokraterna i Stockholm.

Regeringen höll i fredags ett nationellt klimatmöte på ett hotell i Stockholm. Näringslivet dominerade bland inbjudna paneldeltagare och utanför demonstrerade klimataktivister som inte fick vara med. På mötet betonades elektrifieringens betydelse och statsministern framhöll att den nya EU-lagstiftningen förändrar spelplanen för alla medlemsländer.

Vi har bjudit in klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till Agenda men hon har tackat nej på grund av tidsbrist. I vår studio finns däremot Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige som har regeringens uppdrag att öka takten i klimatomställningen. 22 olika branscher har inom ramen för Fossilfritt Sverige tagit fram färdplaner för att bli fossilfria eller klimatneutrala.

I studion finns också Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén. Hon är kritisk till att alltför stort fokus läggs på näringslivet.

Agenda har också träffat en orolig köttbonde i Sörmland, Elin Beckman, som är rädd för att fodret till djuren tar slut om torkan fortsätter. I vår studio centerledaren Muharrem Demirok (C). Hur vill han underlätta böndernas klimatomställning och hur ska han locka tillbaka väljare till sitt parti som rasat kraftigt i opinionen sedan valet?

Camilla Kvartoft är programledare i denna säsongavslutning av Agenda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet