SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

Därför använder SVT dold kamera för att granska Huawei

Uppdaterad
Publicerad

I sin granskning av Huawei har en SVT-medarbetare med dold kamera utgett sig för att vara en Bahnhof-medarbetare för att komma nära mobiljätten.

Charlotta Friborg, SVT:s programchef och ansvarig utgivare på riksnyheterna, svarar här varför man valde den arbetsmetoden.

Kinesiska Huawei är en av världens ledande aktörer inom telekomteknik, och har hamnat i fokus för en internationell debatt om risker och möjligheter med den nya 5G-tekniken.

Frågor som ställs handlar om ifall Sverige och andra länder riskerar att göra sig beroende av ett bolag som i sin tur är beroende av den kinesiska statens välvilja.

Kritiker har hävdat att Huawei är ett hårt ideologiskt drivet företag, samtidigt som bolagets officiella bild är en helt annan – att Huawei är ett privat företag som inte ska blandas ihop med den kinesiska staten.

SVT använder dold kamera bara när viktig information inte går att få fram på något annat sätt. I detta fall för att dokumentera ett möte där Huaweichefer pressas av en provocerande kund, på känsliga frågor om den kinesiska regimens agerande.

De svar som till slut kommer ligger långt ifrån bolagets officiella linje, och det är därför motiverat att publicera dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.