Överviktsforskaren: Det här ska du fokusera på i stället för att banta

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren närmar sig och med det följer för många ett ökat fokus på kroppen. En del vill bli av med extrakilona man samlade på sig över vintern och då är det inte ovanligt att vända sig till en bantningsmetod – men enligt överviktsforskaren Erik Hemmingsson är det fel väg att gå.

I stället för att försöka banta ska man enligt Erik Hemmingsson fokusera på en sund livsstil och att må bra.

– Det är flera komponenter, framförallt att man äter bra mat, rör på sig regelbundet, sover ordentligt, inte stressar så mycket. Sen kan man kanske invänta och se vad som händer med vikten. Om kroppen släpper ifrån sig en del kilon eller om den inte gör det, säger han i Morgonstudion.

Känsliga för viktökning

Och om vikten inte minskar som man hoppats är det enligt Erik Hemmingsson inte så konstigt.

– Jag tror att de flesta av oss ändå har så pass starka genetiska faktorer som gör oss känsliga för en viktökning i den här rådande miljön som vi bor i och då kanske man får acceptera att man inte kommer se ut som skönhetsidealet och fokusera på de här andra sundare sakerna.

”Vi är inga maskiner”

Dessutom har vår kropp en grundvikt som den själv vill vara i. Om man lever sunt och kanske ändrar sina vanor till det bättre, samtidigt som man kan unna sig något gott emellanåt, så kommer kroppen reglera sig efter det, menar Hemmingsson.

– Och vi är inga maskiner eller robotar, utan ibland går det bra och ibland går det dåligt. En viktig faktor på lång sikt är att vi inser att när det går lite sämre så tappar vi inte fotfästet helt och hållet utan då är man snäll mot sig själv också.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.