Vill du gå ner i vikt? Sluta banta!

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen mening att banta, fokusera istället på att må bra så kommer viktminskning och hälsoeffekter av sig själva. Det menar forskaren Erik Hemmingsson.

Här kan du läsa chatten om vikt och hälsa

Erik Hemmingsson har forskat om övervikt i 20 år. I Fråga doktorn berättar han om vad som gör att vissa blir överviktiga, medan andra kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt.

Fråga doktorn

– Många har en väldigt enkel bild av hur övervikt uppstår och tror att det handlar om svag karaktär, att man äter för mycket och sitter för mycket.

Men övervikt beror på en mängd faktorer, bland annat sådana som inte associeras med mat och träning.

– Det handlar om klasskillnader, uppväxtförhållanden, genetik och stress tidigt i  livet. Även vårt inre liv påverkar, säger Erik Hemmingsson.

Fettceller försvinner inte

Även om vi lyckas gå ner i vikt så minskar inte antalet fettceller, de krymper, men försvinner inte. När vi slutar banta vill kroppen fylla på reserverna igen och vi går upp i vikt. Då krävs istället en hälsosammare livsstil.

Långvarig stress, till exempel, kan få kroppen att lagra mer fett. 60 procent av de som har en ökad risk att bli överviktiga har barndomstrauman:

– Störningar tidigt i livet och uppväxtfaktorer påverkar vår fysiologi och hur vi lagrar energi. Utsätts man för stark stress kan kroppen lagra upp energi som skydd, säger Erik Hemmingsson.

Bemötande i vården

Flera patienter Erik Hemmingsson varit i kontakt med vittnar om dåligt bemötande från vården.

– Har en överviktig person brutit foten och kommer in på akuten får den höra att den borde gå ner i vikt. Stigmatiseringen och diskrimineringen av överviktiga finns överallt och är ganska vanlig inom sjukvården. Vi likställer vår vikt med hälsa, men hälsan påverkas av otroligt mycket annat än vikten.

Så håller du vikten

En överviktig person som vill gå ner i vikt och bli hälsosammare måste sätta den psykiska hälsan i fokus, menar Erik Hemmingsson.

– Vi ska inte banta och hetsa och tycka dåligt om oss själva för kroppen kommer ändå att vilja komma tillbaka till utgångsvikten. Men om vi motionerar, äter bra, stressar mindre, mår bra psykiskt och sover bra kommer vi att kunna hålla vikten år ut och år in och det kommer att ge många bra hälsoeffekter, säger Erik Hemmingsson.

Om Erik Hemmingsson

Erik Hemmingsson är docent, professor och högskolelektor vid enheten för fysisk aktivitet och hälsa vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Han har forskat om övervikt i 20 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet