Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanliga strömavbrott är värre än vinterns skräckscenario där man kan behöva koppla bort strömmen för vissa hushåll. Det menar Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen.

Därför är vanliga strömavbrott värre än bortkoppling

Uppdaterad
Publicerad

Varje år sker fem miljoner strömavbrott i svenska hushåll. Det betyder att ”skräckscenariot” att Svenska kraftnät behöver koppla bort strömmen från vissa hushåll är vardagsmat. Vanliga strömavbrott är både fler och värre, menar Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen.

Bortkoppling av el kommer att pågå max två-tre timmar och de aktuella hushållen kommer att kunna förvarnas – så är det inte vid vanliga strömavbrott. Ett oplanerat strömavbrott kan i värsta fall ta  flera dagar eller veckor att laga. Bortkoppling av el är en nödåtgärd när det råder effektbrist.

Bortkoppling kan beröra kanske 100 000 hushåll åt gången. I Sverige finns cirka 4,8 miljoner hushåll.

Det är vanliga avbrott i nätet som är mest sannolikt. Att ha beredskap så man klarar ett par timmars strömavbrott är något alla behöver ha, säger Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.