Hur jämställda är vi när det kommer till de små? Foto: Jens Falkman

Därför är vi fortfarande inte jättebra på att dela lika

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 70-talet har staten försökt få oss att dela lika på föräldradagarna. Men fortfarande står kvinnorna för majoriteten av föräldraledigheten. Varför?

Roger Klinth, forskare på Linköpings universitet, listar flera orsaker som avgör hur vi väljer att dela på föräldraledigheten. I videon nämns två – här är en kort sammanfattning av samtliga:

  • Identitet: Känslan av vad det innebär att vara en riktig man/riktig kvinna.
  • Omgivningens förväntningar: Påtryckningar från vänner/familj/kollegor.
  • Klass: Hur mycket pappaledighet som tas ut är väldigt tydligt kopplat till klass/utbildning/inkomster.
  • Arbetsgivarens bemötande: Arbetsgivarens signaler har betydelse.
  • Mäns/kvinnors ”skyldigheter”: Att stanna hemma och ta hand om barn ses som en skyldighet för kvinnor, men som en rättighet för män.
  • Ekonomi: Ett argument som kan ha betydelse, men ofta är det inte stora skillnader på rena nettoinkomster när man väl räknar på det, enligt Roger Klinth.

Fakta

Om statistiken i videon

Män 27 % – kvinnor 73 %

Statistiken om antalet procent av föräldradagarna som tas ut av kvinnor respektive män utgår från landets totala uttag av föräldrapenningen.

15 % delar lika

”Dela lika” i statistiken syftar till att varje förälder tar ut mellan 40 och 60 procent av dagarna.

Samtliga siffror kommer från Försäkringskassan.

Så fungerar dagens föräldrapenning

Föräldrarna kan vara hemma 480 dagar och ta hand om sitt barn med så kallad föräldrapenning istället för att arbeta, söka jobb, eller studera.

Varje förälder har rätt till 240 dagar, varav 195 på sjukpenningnivå och 45 dagar på lägstanivå. 90 av dagarna är vikta för varje förälder, men resten kan man avstå till varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.