Gissur Erlingsson, biträdande professor vid Linköpings universitet. Foto: SVT

Därför bildas lokala partier

Uppdaterad
Publicerad

Förändrade röstvanor hos befolkningen och ökad misstro mot politiker är några av anledningarna bakom det ökade antalet lokala partier. Det menar statsvetaren Gissur Erlingsson.

Enligt honom röstar väljarna idag i större utsträckning på olika partier i kommunval och riksdagsval, vilket kan locka personer att försöka fånga upp de lokala rösterna.

– En annan faktor är att vi ser att sedan valet 2014 så har förtroendet för etablerade partier och politiker försämrats lite grann, säger Gissur Erlingsson.

Val 2018 – #dinröst

Han menar att varje partibildning är unik och har sina specifika förklaringar, men att det alltid behövs en så kallad ”partientreprenör” som lägger sin tid för att få igång partiet.

Bakgrund i etablerade partier

Enligt Erlingsson har de här personerna ofta en bakgrund inom ett av de etablerade partierna, men det har funnits ”någon vrede, ilska eller irritation” som fått att dem att lämna.

– Antingen för att man inte släppts fram inom de etablerade partierna eller så är man besviken på hur partiet agerat i en särskilt viktig lokal fråga, säger han.

Dessa personer influeras sedan ibland av nystartade partier i grannkommuner, menar Erlingsson.

Dränker lokala frågor

Han tror att anledningen till att vissa lokala partier lyckats nå framgångar i exempelvis kommunval beror på att det finns en gemensam valdag i Sverige där medborgarna röstar till både kommun, landsting och riksdag.

– I typfallet dränker rikskampanjerna och de etablerade partierna de lokala frågorna. De lokala partierna har en större autonomi och handlingsfrihet, säger Gissur Erlingsson. 

Han fortsätter:

– De klarar rätt så ofta numera att göra lokala frågor brännheta för väljare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet