Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks/SVT

Därför blev ChatGPT ”galen”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan började AI-tjänsten Chat GPT generera märkliga och osammanhängande svar. Flera användare frågade sig om den blivit galen – men det var inte fallet.

– För att någon ska bli galen måste den vara icke-galen normalt sett, säger Mattias Rost, universitetslektor i interaktionsdesign.

Det var i onsdags som användare av Chat GPT 4 lade märke till att programmet inte betedde sig som vanligt. Flera vände sig till plattformen X och frågade – har roboten blivit knäpp?

Nej, säger Mattias Rost, universitetslektor i interaktionsdesign vid Göteborg Universitet. Han tycker inte att man behöver oroa sig över programmets välmående.

– Tur är ju att det här inte är en intelligent varelse, utan bara en dator som spottar ur sig information.

Han säger att det inte är så konstigt att en datorgenererad tjänst ibland stöter på problem.

– Sådana problem som uppstår vara en bra påminnelse om att det här inte är en mänsklig intelligens, utan en maskin som ibland får fel – och ibland ballar ut helt.

Vad hände då – och vad sa programmet? Se svaren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.