Rolf Tardell, redaktör på Agenda. Foto: SVT

Därför debatterar Agenda sexualbrotten

Publicerad

I veckan släppte Brottsförebyggande rådet de viktigaste siffrorna ur årets Nationella trygghetsundersökning, NTU. Denna enkätundersökning anses vara en av de mest tillförlitliga när det gäller att spegla människors utsatthet och oro för brott.

När det gäller utsatthet för olika typer av brott mot enskilda personer sticker sexualbrotten ut. De senaste fem åren har andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott ökat, främst bland kvinnor. Av befolkningen i åldrarna 16-84 uppger 6,4 procent att de utsattes för sexualbrott under 2017. För unga kvinnor är siffrorna ännu högre.

I vår studio den 25 november har vi dels biträdande enhetschef Åsa Strid, från Brottsförebyggande rådet, för att förklara siffrorna i NTU.

Dessutom en debatt mellan två politiker med olika perspektiv.

Adam Marttinen (SD) är rättspolitisk talesperson och ledamot av riksdagens justitieutskott. Han vill ha breda straffskärpningar för vålds- och sexualbrott.

Annika Hirvonen Falk (MP) är jämställdhetspolitisk talesperson och har tidigare varit vice ordförande i riksdagens justitieutskott. Hon har även varit ledamot i den statliga Sexualbrottskommittén. Hon vill stärka jämställdheten och förebygga våld och sexuella övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet