Därför diskuterar Agenda de ensamma männen på nätet som är beredda att ta till våld

Uppdaterad
Publicerad

I veckan varnade den svenska säkerhetspolisen för ökad risk för attentat från högerextremistiskt håll. Tidigare har den våldsbejakande högerextrema ideologin varit begränsad till en liten och organiserad vit makt-miljö, men det håller på att förändras enligt Säpo.

Det går att tala om en rörelse där frustrerade våldsbenägna män radikaliseras genom kontakter på nätet och inspirerar varandra till terrordåd. Enligt FBI har amerikansk polis bara de senaste veckorna gripit 28 personer misstänkta för planer på att genomföra masskjutningar liknande den i El Paso i början av augusti, då 22 människor miste livet.

Men vilka är då de ensamma männen på nätet som är beredda att ta till våld? Agenda åkte till Norge för att beskriva det senaste i raden av misstänkta terrordåd med högerextrema motiv. Moskéattacken i Bærum utanför Oslo misslyckades och den 21-årige attentatsmannen övermannades och är nu häktad misstänkt för terroristbrott, mord och mordförsök.

Via länk från Oslo intervjuar vi den norska författaren och journalisten Åsne Seierstad som för sex år sedan gav ut en uppmärksammad bok om terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik och det norska samhällsklimatet.I vår studio finns sedan Ahn-Za Hagström  som är analytiker hos säkerhetspolisen, Säpo.

Hon har under lång tid följt utvecklingen i olika våldsbejakande extrema miljöer i Sverige.I studion också Stefan Krakowski som är överläkare i psykiatri och författare. I en artikel nyligen i tidskriften Kvartal beskriver han de hatande och våldsamma männen på nätet som ensamma unga män som också hatar kvinnor efter att ha upplevt sig ständigt bli avvisade av kvinnorna. De kallas ”Incels” en förkortning av involuntary celibate eller ofrivilligt celibat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet