• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Därför exporterar Sverige vapen till Saudiarabien

Publicerad

Saudiarabien utgör hela 20 procent av den svenska vapenexportmarknaden. Avtalet är omstritt men ger Sverige flera fördelar, säger Gunnar Hult, professor vid Försvarshögskolan.

Gunnar Hult var själv med och förhandlade fram vapenavtalet med Saudiarabien.

-Sverige har den här typen av avtal, som kallas MOU, med 30 länder och antalet växer.

Enligt Gunnar Hult finns det åtminstone två skäl till att Sverige har sådana avtal.

-Vi vill möjliggöra export av försvarsmaterial. Sedan vill vi också ha ett teknologiutbyte, säger Gunnar Hult.

Vilket av de två skälen som är viktigast beror på vilket land det gäller. I fallet med Saudiarabien handlar det inte så mycket om teknologiutbyte. Det gör det till exempel med ett land som USA.

Dessutom handlar det om svensk arbetsmarknad och utveckling av företagen i försvarssektorn.

-Vi har 20.000 anställda i försvarsindustrin i Sverige. Det är också frågan om försvarsindustrins möjligheter att finansiera vidareutvecklingen av sina produkter, säger Gunnar Hult.

Export för 14 miljarder
År 2011 exporterade Sverige vapen för nästan 14 miljarder där de sex största köparländerna stod för två tredjedelar av exporten.

Där återfinns Saudiarabien, som förra året utgjorde hela 20 procent av den svenska vapenexpportmarknaden, och Pakistan som utgjorde drygt sex procent.

Bara en procent
Vapenexporten motsvarar inte mer än drygt en procent av den totala svenska exporten men den öppnar ofta upp möjligheter för företag inom andra branscher att etablera sig i till exempel Saudiarabien.

Det hävdar Jan Nygren som under 90-talet var ansvarig minister för vapenexporten.

-Det är ett av skälen till att den nuvarande regeringen haft dubier när det gäller att säga upp avtalet. Jag vet att man inte varit särskilt glad åt det.

-Allmänt sett vill man nog gärna se att ingångna avtal faktiskt hålls, säger Jan Nygren.

Diskutera exporten öppet”
Fredsforskaren Pieter Wezeman som är forskare vid fredsforskninginstitutet Sipri i Stockholm, ser med oro på hur den svenska vapenexporten utvecklats den senaste tiden.

-Det mesta av vapenexporten gick förut till europeiska länder. Det var inte kontroversiellt, säger han.

-Men nu är det inte längre europeiska länder man säljer till utan till Saudiarabien, Pakistan och Thailand och där finns det invändningar.

Har de ställt frågorna?
-Om man exporterar till Pakistan eller Saudiarabien finns risken att vapen och material kan komma till oönskad användning.

att det därför behövs större öppenhet kring den svenska vapenexporten från regeringen. Då skulle man ha sluppit mycket av dagens debatt, menar han.

-Man bör också titta lite närmare på politiker från alla partier och fråga dem om de har använt sig av den tillgängliga informationen.

-Har de verkligen ställt frågorna när de kunde ha gjort det?

Fredrik Skillemar
fredrik.skillemar@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer