Därför fick Stefan Strömberg gå

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Stefan Strömbergs avgång kommer efter en längre tids intern kritik som kulminerade med en debattartikel i går.

Kritiken kommer såväl från höga polischefer som från regeringen. Den handlar om samarbetsproblem inom polisen och centralisering av polisen.

I går fick han hård kritik av polischefernas fackrepresentanter, som i en debattartikel i Dagens Nyheter påtalade det breda missnöjet mot honom.

Strömberg, som tidigare var chef för Domstolsverket, anklagades för att sakna kunskap om det grundläggande polisarbetet och personalens behov.

Missnöjet handlar bland annat om kraven på att räkna och redovisa antalet ingripanden. Enligt kritikerna prioriteras kvantitet framför kvalitet.

Uppmuntran saknas

”Hans återkommande uppmaning om att vi ska leverera saknar varje drag av uppmuntran och insikt om hur vi arbetar. Det torra och stela budskapet bidrar snarare till olust och ovilja”, hette det bland annat i debattartikeln.

”Monolog går före dialog och samförstånd”, var ett annat tema.

Polischeferna vädjade till justitieminister Beatrice Ask ”att vidta åtgärder” så att polischefer och personal åter ska få acceptabla arbetsvillkor.

700 polischefer bakom

Artikeln, som 700 polischefer står bakom, kom också samma dag in som en skrivelse till justitiedepartementet.

Vad gäller centraliseringen av polisen saknar Sten Strömberg stöd av regeringen, sade SVT:s kommentator Mats Knutson i Aktuellt i går.

Provocerande

De uttalanden som Strömberg gjort har uppfattats som provocerande av regeringen, till exempel hans ambition att skapa ett svenskt FBI med 200-300 poliser, som ska bekämpa grov brottslighet och ha rätt att verka operativt i hela landet.

-Där har han sagt att ”om inte regeringen genomför de regler han vill ha så tänker han göra så mycket han kan i alla fall inom ramen för gällande regelverk, berättade Knutson.

I regeringen är det bara folkpartiet som stött Strömbergs FBI-planer.

Det som till sist fällde Strömberg var att han saknade regeringens fulla stöd. När det blåste som värst i går uttalade justitieministern inte sitt förtroende för Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.