Därför gör Agenda en sändning där forskare och politiker möts om gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 45 människor dödats av skjutvapen kopplade till pågående konflikter inom kriminella gäng. Våldet sker framförallt i de så kallade utsatta områdena och berör ett stort antal människor. Lag och ordning har blivit den viktigaste frågan för väljarna i Sverige just nu.

Gängvåldet och hur det ska bekämpas har debatterats mycket de senaste åren. Argument har ställts mot varandra. Vissa har fört fram förslag på bättre insatser i tidig ålder för unga som riskerar att dras in i kriminalitet. Andra har argumenterat för hårdare straff för de som begår brott kopplade till gängvåldet. Danmark har lyfts som ett intressant land med effektiva lagar mot gängvåld.

Forskare inbjudna

Men vilka åtgärder har effekter på gängbrottligheten på kort och lång sikt? Agenda har bjudit in några av de tyngsta forskarna inom bland annat kriminologi och sociologi. Vi ber om deras svar på några viktiga områden: Hur fungerar strukturerna med till exempel narkotikahandel som finansierar gängens brottslighet? Vilka metoder för att bekämpa brottsligheten är mest effektiva? Kan hårdare straff minska våldet? Och vilka förebyggande insatser har effekt? Forskarna ska bidra med sina olika perspektiv och kunskaper. Här finns mer om deras bakgrund.

Politiker frågas ut

Vilka politiska lösningar har de åtta riksdagspartierna för att få ner det pågående gängvåldet? Partiernas rättspolitiska talespersoner är inbjudna men de kommer inte att debattera med varandra. Istället frågar programledarna Camilla Kvartoft och Diamant Salihu ut politikerna. Programmet är uppdelat i fyra ämnen: I första timmen handlar det om gängens affärsmodell och brottsbekämpning och i den andra timmen om straff och förebyggande åtgärder. För att nå djupare i varje ämne deltar bara fyra politiker per fråga. Partierna är kombinerade så att det ska finnas så många olika perspektiv som möjligt på varje frågeställning.

Syftet med Agendas sändning är att ge publiken så tydliga besked som möjligt om hur de olika partierna vill komma åt problemet med gängvåldet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet