SVT har ställt socialdemokratiska kommunpolitiker frågor som rör bland annat framtida regeringssamarbeten. Akrivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Därför gör SVT en enkät bland landets socialdemokratiska kommunpolitiker

Publicerad

Inom socialdemokratin har på senare tid väckts röster som handlar om att partiet bör gå till val på höjda skatter, där frågan om en återinförd fastighetsskatt varit den som väckt störst debatt.

Exempelvis har partiets två största distrikt, Stockholm och Skåne, fattat beslut om att verka i en sådan riktning.

LO och Reformisterna, som är en vänsterrörelse inom socialdemokratin, är också inne på denna linje. Vi ville med denna enkät försöka få en bild av hur det ser i resten av landet.

En majoritet av de som har svarat är positiva till en återinförd fastighetsskatt. Eftersom knappt hälften av kommunerna inte har svarat på vår enkät vet vi inte hur det ser ut på totalen, däremot visar resultatet att det tveklöst är många som är positiva till en återinförd fastighetsskatt.

Frågan om fastighetsskatt har varit uppe på de två senaste partikongresserna och då har man valt att inte verka för att återinföra denna. I höst kommer frågan antagligen upp igen på partikongressen. Partiledningen har en solklar inställning om att den inte ska återinföras. Vad som blir utgången av detta avgörs av ombuden på kongressen.

Regeringssamarbete

Inför nästa mandatperiod börjar det också bli dags att fundera på vilka samarbeten med andra partier som kan bli aktuella. Därför ville vi med hjälp av denna enkät se hur Socialdemokratiska partiets kommunpolitiker ser på detta.

En majoritet är positiva till samarbete med framför allt Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Av de som har svarat är Centerpartiet favoriten framför de två andra, framför allt när det gäller en eventuell koalitionspartner i en regering. Detta är intressant med tanke på att Centerpartiet rent ideologiskt ligger klart till höger om de två andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.