SVT:s programbeställare Helena Olsson. Foto: SVT

Så resonerar SVT om Löfvens tal

Uppdaterad
Publicerad

Står inför en helt unik situation för Sverige och världen.

Det hör till ovanligheterna att statsministern ges utrymme att tala direkt till vår publik. Senast var inför riksdagsvalet 2018, och då deltog alla partiledare med varsitt ”Tal till nationen”. Nu står vi inte inför något riksdagsval med krav på alla partiers representation, däremot mitt i en för Sverige och världen helt unik situation till följd av coronapandemin.

Mer jämförbart blir därför till exempel statsminister Göran Perssons tal till nationen efter utrikesminister Anna Lindhs död och statminister Carl Bildts i samband med att den så kallade lasermannen härjade i Sverige. Det är värnandet om public services oberoende som gör att dessa tal hör till ovanligheterna. Vi har ett granskande uppdrag och makthavare medverkar därför vanligtvis i former som tillåter ifrågasättande. Den här gången kommer Löfvens tal att kommenteras och analyseras i Agenda i omedelbar anslutning till att talet sänts.

Statsministerns tal till nationen är en liten del av det stora utbud som just nu hanterar konsekvenserna av corona. Vi befinner oss i extraordinärt nyhetsläge och våra redaktioner arbetar för högtryck med att leverera senaste nytt och saklig, förklarande journalistik till vår publik. Den roll SVT just nu spelar som samlande kraft och informationskälla för publik i alla åldrar går inte att ta miste på.

Vi ser en stor publiktillväxt hos våra nyhetssändningar och SVT Nyheters sajt just nu och vi gör allt vi kan för att svara alla de människor som vänder sig till oss med frågor, oro och kunskapstörst. SVT gör nu förändringar i utbudet med en lång rad nyinsatta program för att möta publikens behov till följd av coronakrisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.