– Vi vill inte börja med att bjuda in de länder som kan förhindra att vi rör oss framåt. Vi vill samla ambitiösa länder som vill något, säger Wallström i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT Nyheter

Därför har Sverige inte skrivit under kärnvapenförbud

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen hålls en stor konferens i Stockholm med representanter från 15 länder. Syftet är att minska kärnvapenspridning, men ännu har Sverige inte skrivit under FN:s konvention om att förbjuda kärnvapen helt och hållet.

Mötet, som utrikesminister Margot Wallström (S) är värd för, ska avhandla det snart 50 år gamla icke-spridningsavtalet The Non-Proliferation Treaty (NPT). Inga kärnvapenstater är inbjudna.

– Vi vill inte börja med att bjuda in de länder som kan förhindra att vi rör oss framåt. Vi vill samla ambitiösa länder som vill något, säger Wallström.

Avtalet anses vara det viktigaste för kontroll av massförstörelsevapen, och oron är stor inför nästa översyn av avtalet år 2020. Syftet är att organisera de länder som vill förhindra kärnvapenspridning i ett klimat som upplevs som mer oroligt.

– Man talar om kärnvapen inte bara som avskräckning utan även som användning. Länder överger internationella avtal och satsar på att modernisera sin kärnvapenteknik. 

Sverige inte skrivit under förbud

2017 röstade FN igenom en konvention som förbjuder kärnvapen. Sverige röstade ja, men har fortfarande inte skrivit under. Regeringens särskilda utredare i frågan har tidigare sagt att FN:s konvention är ”otydlig” och måste ”utvecklas”. Utrikesministern uppger att den delade opinionen är huvudorsaken till varför Sverige inte skrivit under.

– Det är väldigt delad opinion. Antingen är man för eller emot, och det finns väldigt få nyanser där emellan. Vi har inte majoritet i riksdagen för att binda oss till konventionen. Men vi återkommer inom kort med ett beslut i frågan, säger Wallström, som menar att avtalet som ska diskuteras i dag är en bra utgångspunkt.

– Just nu är icke-spridningsavtalet det viktigaste instrumentet vi har. Alla stora länder är med. Men diskussionerna om förbud kommer att fortsätta, men gör man inte framsteg inom avtalet lär fler länder säga att vi behöver en förbudskonvention.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer