Därför intervjuar Agenda statsminister Stefan Löfven (S) om orsakerna till gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar och sprängdåd har dominerat den offentliga debatten. Flera uppmärksammade våldsdåd och sprängningar har inträffat på flera platser i landet i år. Över 30 personer har skjutits ihjäl fram till mitten av november.

Efter att en 15-årig pojke skjutits ihjäl på Möllevångstorget i Malmö och en annan 15-åring allvarligt skadats fattade polisen i söndags beslut om ”Operation Rimfrost”.

Denna så kallade nationella särskilda händelse syftar till att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer. Tanken är att snabbare gripa och lagföra personer i kriminella nätverk och samtidigt öka beslagen av vapen och sprängmedel.

Polisens kraftsamling möjliggör förstärkningar till de delar av landet där det har inträffat många våldsbrott. Redan har utredare och vanlig polis i yttre tjänst från andra delar av landet anlänt till Malmö.

Den politiska debatten efter gängvåldet har till stora delar handlat om krav på skärpta straff och nya verktyg och resurser till polisen. Men vi vill komma ett steg längre. Agenda intervjuar statsminister Stefan Löfven (S) för att få hans åsikter om vad som ligger bakom gängvåldet och hur det kan förebyggas. Och hur ser statsministern på att Sverige ligger i topp bland jämförbara europeiska länder när det gäller dödsskjutningar av unga män?

Vi ställer frågan om hur gängkriminaliteten hänger samman med segregationen och det stora antalet särskilt utsatta områden, eftersom polisen anser att brottsligheten är högre än vanligt där. Det är områden som ofta har hög arbetslöshet, stor fattigdom och låga skolresultat.

I majoriteten av dessa utsatta områden bor en stor del utrikesfödda eller barn till utrikesfödda.

För merparten av de människorna betyder våldet och droghandeln att de själva blir offer för otrygghet och utsatthet. Samtidigt finns här, enligt polisen, en stark grogrund för rekryteringen till gängen och kriminalitet.

I den politiska debatten har framför allt Sverigedemokraterna kopplat samman de senaste decenniernas flyktinginvandring med det gängkriminella våldet. Vi frågar därför Stefan Löfven om han ser någon sådan koppling.

Antal skjutningar i Sverige i olika regioner per månad. Källa: Polisen.

Som grund till frågorna i intervjun ligger bland annat studien ”Increased Gun Violence Among Young Males in Sweden: a Descriptive National Survey and International Comparison” samt två olika artiklar från Dagens Nyheter som du kan läsa här och här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet