Tidsaspekten
Det tar tid att förbereda en folkomröstning. Tidigare folkomröstningar i Sverige har föregåtts av långa samhällsdebatter. Många menar att den tiden inte finns i dag.
Natomedlemsländernas statschefer möts i juni 2022. Om ett svenskt beslut ska tas innan det och möjliggöra en snabb process in i Nato, blir det således svårt att hinna ha folkomröstning innan.
– Det kanske finns ett möjlighetsfönster nu som kanske inte finns senare, om det är så bråttom som man talar om nu så hinns det inte med att genomföra en folkomröstning, säger statsvetaren Johan Wänström.
Komplext ämne
Ett argument emot en folkomröstning är att många av Natos handlingar som rör säkerhetsfrågor inte är offentliga, varför kanske inte hela bilden av vad ett medlemskap innebär kan ges.
Historiskt sett har människor kunnat läsa på och lära sig ämnet inför en folkomröstning.
– Kärnkraftsomröstningen föregicks av flera månader av folkbildning och samma sak med EU-medlemskapet. Folk lärde sig väldigt mycket, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.
Bara Vänsterpartiet driver frågan
Sverigedemokraterna var tidigare för en folkomröstning i Nato-frågan men har nu slopat det kravet och omprövar sin linje. Det enda partiet som kräver folkomröstning är i nuläget Vänsterpartiet, som är emot ett Natomedlemskap. Partiledaren Nooshi Dadgostar menar att ett så viktigt beslut måste förankras brett hos väljarna.
Risk för påverkan
Rysslands uttalade mål är att Nato inte udvidgas. Därför finns det stor risk för att Ryssland försöker påverka opinionen om Sverige genomför en folkomröstning i frågan. Oavsett om det skulle bli en folkomröstning så försöker Ryssland påverka media, opinion och beslutsfattare, varnade Säpochefen Charlotte von Essen för nyligen.
Beslutet kan förankras hos väljarna
Att debatten om Nato förändrats snabbt sedan Rysslands invasion av Ukraina skulle kunna vara ett skäl som talar för en folkomröstning, menar statsvetaren Frida Stranne. Då har debatten möjlighet att breddas och alla argument för och emot läggs fram på bordet.
– Partierna väljer att en efter en gå snabbt fram och inte fånga upp samhällsdebatten och opinionen, utan att ha en lång diskussion om det. Riksdagsvalet blir inte en möjlighet att rösta utifrån Nato-frågan. Dessa aspekter skulle kunna motivera en folkomröstning, säger Frida Stranne.
En anledning till att det har gått så snabbt är för att flera partier inte vill att frågan ska spilla över på riksdagsvalet.
– Den säkerhetspolitiska analys som vi tvingats göra efter Ukraina går så fort bland annat för att Socialdemokraterna inte vill ha den här frågan i valrörelsen, säger statsvetaren Henrik Oscarsson Ekengren.
I klippet ovan resonerar Lars Stjernkvist och Anders Lindberg om den interna processen inom Socialdemokraterna.