Max Serwin (mitten), en av de åtalade, med sina två advokater Max Ahlgren (tv) och Isak Åberg, vid rättegången om Falcon Funds-härvan i Stockholms tingsrätt i november 2019. Foto: Petra Frid/TT

Därför kunde de lura svenskarna på pensionsmiljoner

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vanliga svenskar har blivit lurade på miljardbelopp i statlig pension. Uppläggen pågick i åratal. Hur var det ens möjligt? Svaret är att det hände därför att det kunde hända.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Det handlar om svenskarnas statliga pension, om den del som var och en sedan 20 år tillbaka själv ska välja hur den ska placeras, och där den enskilda pensionären tar hela smällen om det går galet.

I Stockholms tingsrätt drog huvudförhandlingen i Falcon Funds-härvans andra del igång idag. I den första dömdes huvudmännen till fleråriga fängelsestraff. Det målet avgörs just nu av hovrätten.

Två härvor

I ett helt annat mål, det om Allra där över 130 000 blivande pensionärer hade sina pengar, friades de åtalade tidigare i år, men förundersökning pågår fortfarande i den andra delen. Den första är på väg till hovrätten.

De båda härvorna har flera saker gemensamt:

1: För många av spararna började det med en telefonsäljare.

2: Pensionspengarna har via fonderna investerats i komplicerade värdepapper med svårbedömt värde.

3: Personerna bakom har i slutändan själva lagt beslag på en stor del av pengarna, och

4: Innan dess har pengarna på lite olika sätt tagit vägen över Malta

Av punkterna ovan var det nog ingen som förutsågs av politikerna när systemet infördes. Meningen var att så många som möjligt skulle göra egna, insatta val och påverka sin pension. Bra fonder skulle få många sparare, dåliga konkurreras ut.

Men precis den sorts fonder som haft raketutveckling i flera år förvandlades till katastrofplaceringar när IT-bubblan brast ungefär i höjd med de första premiepensionsvalen.

Många kände nog att de inte haft tillräcklig koll och inte klarat att välja rätt. De var för övrigt i gott sällskap. När den första stora utredningen av premiepensionssystemet gjordes 2005 medgav utredaren själv, tillika professor på Handelshögskolan, utan omsvep att han själv valt helt fel, och att han dessutom upptäckt det först när han gick igenom sitt eget premiepensionssparande i samband med att han fått utredningsuppdraget.

Det kändes nog inte lättare efter att nästa stora kris – Finanskrisen – hade slagit till.

De drygt 20 000 spararna i Falcon Funds-härvan hade nappat på att låta telefonförsäljaren välja en helt annan fond åt dem. Men de nu dömda köpte upp deras pinkoder och flyttade pengarna till sin fond utan spararnas vetskap. Därefter köpte de uppblåsta värdepapper för spararnas pengar och la sedan själva beslag på pengarna, en kvarts miljard.

Flyttades till Malta

Nästa steg, det som nu ska avgöras av tingsrätten, blev ännu mer lukrativt. Pengarna flyttades till Malta, i en ny fond. Nu var pensionsspararnas pengar helt utanför svenska Finansinspektionens kontroll. I stället hade Maltas finansinspektion tillsynsansvar. Samtidigt som den nyligen avgångne finansministern blev ordförande i Falcon Funds.

Fler och större affärer med ännu mer komplicerade och uppblåsta värdepapper gjordes, via flera skatteparadis. Den här gången blåste de pensionsspararna på en halv miljard, enligt åtalet.

Den före detta finansministern säger till åklagaren att han inte kände till upplägget och är inte misstänkt för brott, och han förekommer heller inte i några andra brottsliga upplägg som avslöjats på Malta sedan Panamaläckan 2016, ibland med ministrar inblandade. Men Malta är sedan flera år hårt kritiserat ibland annat EU-parlamentet för sina metoder att locka till sig kapital, även brottsligt.

Totalt höll bedrägerierna och de misstänkta bedrägerierna på i fyra år innan fonderna stoppades av Pensionsmyndigheten.

Nu är politikerna i pensionsgruppen till slut överens om att det kanske är bäst att upphandla fonderna innan folk får välja.

Dock dröjer det ett par år – arbetet är försenat på grund av nästa stora kris, Coronakrisen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.