Vad är vinster i välfärden? Foto: Helena Jonsson

Därför pratas det om vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Ett vinsttak på sju procent på investerat kapital för företag inom vård, skola och omsorg. Det erfar SVT att regeringens utredare kommer att föreslå när utredningen om vinster i välfärden presenteras. Men vad är vinster i välfärden egentligen? Och vad bråkar politikerna om? Här försöker SVT Nyheter reda ut begreppen.

Med välfärd brukar man i de här sammanhangen framförallt mena vård skola och omsorg. 2014 kostade den välfärden 720 miljarder kronor för kommuner och landsting. 90 miljarder kronor av den summan betalades till privata företag i välfärden, allt enligt SCB. Och om ett företag gör så bra resultat att det tas ut vinst, då brukar man kalla det för vinster i välfärden.

SVT erfar att regeringens välfärdsutredning kommer att föreslå ett vinsttak på sju procent på investerat kapital för företag inom vård, skola och omsorg. Dessutom föreslås årliga kontroller av vart företagens vinster tar vägen.

Omstridd fråga

Motståndarna säger att kvaliteten på välfärden kan bli sämre om företag pressar utgifterna för att få större vinst, och att skattepengar förvandlas till privat egendom.

Förespråkarna säger att vinster behövs för att företag ska hålla på med välfärd, och att det ökar valfriheten för folk.

Partipolitiskt så är det hittills framförallt de rödgröna partierna som varit skeptiska till vinster, medan allianspartierna inte velat ha några begränsningar.

Tog fart efter ”caremaskandalen”

Debatten om vinster i välfärden kom igång på allvar efter den så kallade ”caremaskandalen” 2011 och 2012, och var en viktig del av valrörelsen 2014. Sedan föll vinsterna lite glömska men nu är alltså debatten tillbaka. En av anledningarna är att Vänsterpartiet lyft frågan i sina budgetförhandlingar med regeringen. Vänsterpartiet vill helst inte ha några vinster alls i välfärden.

Enligt Dagens Samhälle gjorde välfärdsbolagen sammanlagt cirka 6 miljarder kronor i vinst före skatt förra året. Och regeringens utredare Ilmar Reepalu (S) menar att det plockats ut 15 miljarder kronor 2005 till 2013 i vad han kallar ”övervinster”.

Vinster i välfärden

Visa

Kostnad för välfärden 2014:

720 miljarder kronor*

*kostnad för eget åtagande i kommuner och landsting

Offentlig kostnad för den privata välfärden:

90 miljarder kronor*

*kommuner och landstings köp från privata företag

Källa: SCB

Antal tidningsartiklar som nämner uttrycket ”vinster i välfärden”:

2001: 2

2009: 9

2010: 41

2011: 173

2012: 1788

2013: 2558

2014: 5328

2015: 1471

2016: 1005 (hittills)

Källa: Retriever 20 september 2016

Vinst före skatt 2015: 6 miljarder kronor

Källa: Dagens Samhälle nr 32 2016. Samlad vinst före skatt i välfärdsbolag med högre omsättning än 10 mkr/år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter förklarar

Mer i ämnet