Michael Kucera, nyhetschef för SVT Nyheter Online. Foto: Jan Danielsson/SVT

Därför publicerade SVT vallokalsundersökningen trots köerna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har fått frågor om varför vallokalsundersökningen Valu presenterades kl 20 trots att det funnits rapporter om köer till vallokalerna. Här svarar ansvarig utgivare. 

SVT har sedan början av 1990-talet genomfört Valu i samarbete med forskare på Göteborgs universitet. Valu publiceras kl 20, den tid som vallokalerna stänger.   

I år var det under dagen omfattande köer till vallokalerna. Vi följde utvecklingen kring köerna under dagen och vår sammantagna bild var att de minskade markant på kvällen. Den informationen byggde vi på rapporter bland annat från våra lokala redaktioner och även andra källor.

Informationsbehovet hos publiken var stort

Det finns ett stort informationsbehov hos publiken i samband med rösträkningen och Valu ger ett kvalificerat underlag kring hur olika grupper röstat och hur väljarna rör sig mellan partierna. Vi gjorde bedömningen att informationsbehovet hos publiken var stort och därför valde vi att publicera.   

Men finns det då inte en risk att Valu påverkar väljare som följer SVT Nyheter? All journalistik, och även de tidiga officiella resultaten som börjar publiceras av Valmyndigheten redan efter en halvtimme, skulle hypotetiskt kunna påverka enskilda köande väljare. Mot det ska man väga det stora informationsbehovet och uppgifterna om att köerna minskat. Därför är jag trygg med vårt beslut att publicera som vanligt klockan 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet