Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osam Lulu var en av de som köade en timme för att rösta efter att vallokalerna stängt. ”Det är värt för att lägga sin röst”. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Erik Leijonhufvud

Långa köer utanför vallokaler – en timme efter stängning

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

På flera håll i Uppsala ringlade köerna fortfarande långa en timme efter att vallokalerna stängt klockan 20.00.

Vid 22-tiden hade inte ett enda distrikt lämnat över valsedlarna.

– Det är bara att stanna här, det är värt för att lägga sin röst, säger Osam Lulu som väntade på att rösta vid Nåntunaskolan.

Redan under förmiddagen var trycket högt vid flera vallokaler runt om i Uppsala. Väljare har fått vänta i uppåt 1,5 timme för att lägga sina röster, och många har vänt hem igen när de sett de långa köerna.

Vid vallokalerna utanför bland annat Nåntunaskolan, Lindbackenskolan och Malmaskolan fick många väljare köa även efter att mörkret fallit över staden.

Lång kö utanför Lindbackenskolan vid 21-tiden. Foto: Privat

Detta trots att valnämndens ordförande Johan Pelling vid 19.40-tiden sa att läget var lugnt.

– Vi har precis haft en rundringning, och just nu har vi inga köer att tala om, sa Johan Pelling, valnämndens ordförande då.

Orsaken bakom de långa köerna är den nya regel som säger att de som ska rösta gå en och en för att hämta valsedlar, något som ledde till långa köer i landets lokaler för förtidsröstning redan under lördagen.

Rösträkningen i Uppsala mycket försenad

Röstöverlämningen från valdistrikten till valnämnden som brukar börja vid kl.21.30, är mycket försenad. En följd av att vallokalerna varit öppna senare än normalt.

Enligt rapporter från valdistrikten har många varken hunnit börja räkna kommunröster, regionröster eller förtidsröster. Inte ett enda valdistrikt har vid klockan 22.00 lämnat över röstsedlarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här läggs sista rösten i Nåntuna – klockan 21.13

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet