Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu får man endast gå in en åt gången för att ta valsedlar, ett moment som kan skapa förvirring menar röstmottagaren Kjell Sjundemark. Hör mer i klippet om hur man kan underlätta röstningen. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Nya regler i röstlokalerna kan ge köer – det ska du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler i vallokaler ska verka för en säker röstning – men kan också leda till köbildning i vallokalen. SVT träffar röstmottagaren Kjell Sjundemark i Scaniabrinken som berättar om vad man ska tänka på för en enkel röstning.

En ny regel i vallokalen är att man endast får gå en och en för att hämta valsedlar – något som kan skapa förvirring och göra att man står kvar längre än tidigare, menar Kjell Sjundemark, röstmottagare vid Scaniarinken.

– Om man kommer förberedd och tar med sig valsedlarna innan kan man gå direkt till röstbåset och stoppa in sedlarna i kuvertet, då slipper man kanske kö, säger Kjell Sjundemark.

Titta på klippet för att höra vad man ska tänka på i vallokalen.

Såhär många har förtidsröstat hittills

Biblioteket Mölnbo 123 

Hölö bibliotek 297 

Lunahuset 2132 

Mötesplats Enhörna 444 

Scaniarinken 1717 

Församlingshemmet Järna 1319 

Hagbergs Folkhögskola 867 

Hovsjö Hub 268 

Mötesplats bergvik 848 

Stadshuset 859

Siffrorna är registrerade den 7/9 och är därför inte den totala summan på hur många som förtidsröstat i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet